3. LUKE – BESTEMORS JULEKAKE MED SURDEIG OG KARDEMOMME

Her kommer en fantastisk variant av julekaka! Surdeigsvarianten!

Min bestemor pleide å lage deilige julekaker, og vi fikk skiver av julekake servert med smør og brunost. Rart hvordan repetisjoner blir tradisjoner, og tradisjoner blir relasjoner og meninger om hvordan vi vil ha ting.

Her kommer min variant, med surdeig. Hvis du ikke har fått det med deg, er jeg en stor fan av fermentering, hvor en av tingene er surdeigsbaking. Fermentering er mat og drikke som konserveres med sunne bakterier, gjær og sopper. I tillegg har det andre fordeler, som å ha pre- og probiotiske emner som er nyttig for kroppen vår. I en surdeigsbakst vil melkesyrebakterier lage en boblende og luftig deig. De vil naturlig nok dø under steking, da bakterier er sensitive ovenfor både varme og kulde. Men, det er flere fordeler med surdeigsbakst.

Surdeigsstarteren er det du trenger. Den kan du enkelt lage selv med to ingredienser og litt tid. Denne startkulturen påvirker kornet på en positiv måte. Det starter nedbrytingen av gluten og antibeitestoffer som har en tendens til å skape krøll i kroppen, enten i fordøyelseskanalen eller andre steder i kroppen. Enzymer produseres i fermenteringsprosessen gjør det lettere å fordøye maten. Næringsstoffene i kornet blir mer tilgjengelig, og man holder seg mett lenger fordi surdeigsbakst har lavere GI og mindre påvirkning på blodsukkeret.

Mange som ikke kan spise butikkbrød kan fint spise surdeigsbrød. DET er kult. Det kan virke enkelt, men tilberedning av mat er viktig, og mye kunnskap ligger i kulturen og historien vår frem til dagens dato. Vi må ikke glemme å ta med oss dette, blendet av vår moderne (og svært korte historisk sett) håndtering av mat (toro, fastfood osv).

Jeg må benytte anledningen til å fortelle at surdeig er verken vanskelig eller krevende, men det trengs mer tid enn du er vant med. That’s it! Og på grunn av at surdeigsprodukter trenger mer tid har man faktisk mer fleksibilitet i forhold til å bake med gjær.

Har du lyst til å lage surdeigsstarter, sjekk her: Lag din egen boblende surdeigsstarter og luftige surdeigsbrød

Har du lyst til å lese mer om fermentering, sjekk her: Hva er fermentering?

Jeg holder introduksjonskurs i fermentering med jevne mellomrom, sjekk kurssidene om du vil lære deg dette: http://www.helenesundby.no/kurs-og-events/

Det er altså flere grunner til å prøve seg på surdeigsbakst, særlig hvis du er en brødspiser. Enten kan du lage egen surdeigsstarter, eller du kan få av meg, jeg har mange suksessrike avkom fra min surdeigsstarter. Den bobler og yrer av liv, og du vil aldri trenge å kjøpe mer gjær, så lenge du gir den litt mat med jevne mellomrom.

Men her er altså min julekake etter bestemor. Og i dag skal pepperkakebakerne vi får på besøk få smake:)

BESTEMORS JULEKAKE MED SURDEIG OG KARDEMOMME

  • 400 g siktet speltmel
  • 100 g havre
  • 150 g rosiner eller hakket, tørket frukt
  • 1 ts salt
  • 1 ts kardemomme
  • 2 ss kokosblomssukker, lønnesirup eller fibersirup
  • 2 egg
  • 3,5 dl vann
  • 2 ss surdeigsstarter

Bland alt det tørre i en bolle. Rør surdeigskulturen ut i vannet og rør inn eggene. Tilsett det våte til melblandingen. Bland godt.

Det blir en klissete masse, men det er slik det skal være. Jeg bruker bare en sleiv for å røre alt sammen.

La deigen stå tildekket i 8-12 timer. Du kan lage to, tre dager i forveien, da oppbevarer du deigen kaldt frem til det er 4-8 timer igjen til steking. Da trenger den romtemperatur.

Varm opp ovnen til 250ºC med en passende størrelse kjele med lokk inni ovnen. Ta kjelen ut – bruk grytekluter – og lemp deigen over i kjelen, ha gjerne litt kaldt vann over.

Stekes i 30 minutter. Ta av lokket, senk temperaturen til 180ºC og stek ytterligere 15-20 minutter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *