Enkle triks til en sunnere og mer balansert matpakke

I disse tider er det mange barn som begynner på skolen, og mange foreldre som lurer på hva de skal fylle matboksen med. 

Det er mange grunner til å vurdere den trauste norske matpakken med brødskiver og tynt ned pålegg. I det lange løpe er det en svært lite variert, og ikke så godt innhold i forhold til forventningene og aktivitetene som er i livet til barna. 

En godt sammensatt matpakke, og det trenger ikke være avanserte greier, holder blodsukker, konsentrasjon og humør stabilt, og hele kroppen fungerer bedre, og særlig hjernen, som skal koble nye celler for ny læring. 

Det lønner seg å kjøpe praktiske matbokser med flere rom. Jeg bruker noen i metall som jeg er veldig glad i. Og merker de godt så de ikke blir borte. Mattermos er også smart. Da er man godt i gang på utstyrsfronten. 
Balanse mellom de energigivende makronæringsstoffene

Fett, protein og karbohydrater er de energigivende stoffene, og er alle viktige i en sunn matpakke som skal gi nok og riktig energi gjennom dagen. 

Et stabilt blodsukker og hjernemat er to viktige stikkord. Nok protein, gode kilder til fett og karbohydrater. 

Dropp å telle kalorier, og fokuser på næringstettheten. For det første har ulike kalorier ulik påvirkning, og i tillegg er det variasjon mellom hvordan mennesker forbrenner disse kaloriene. Vi trenger å telle byggeklosser for en fantastisk kropp, og ikke kalorier for å holde vekta. 

Kilder til godt fett: avokado, ost, egg, dressing, nøtter og frø. 

Kilder til proteiner: tørket kjøtt, spekemat, kjøttpålegg, egg, nøtter og frø. 

Kilder til gode karbohydrater: grønnsaker, frukt, bær, grove surdeigsprodukter (som brød, vafler, pannekaker – uten sukker selvfølgelig). Fiber tilhører karbohydratgjengen. Det fordøyes ikke og passerer hele systemet inntakt, men har andre gode fordeler for oss.  

Kjør på med farger!

Grønnsaker og frukt, hele eller kuttet gir appetitt! Hvem liker vel ikke et fargerikt måltid. Det er alltid det som går først i matpakka her. 

Dette er deler av matpakka som ofte står for mikronæringsstoffer, altså mye vitaminer, mineraler og plantestoffer som antioksidanter. Dette er levende mat, og inneholder annen næring enn den varmebehandlede maten. 

Fyll opp matboksen med for eksempel:

  • Grønnsaker i staver, som gulrøtter, stangselleri
  • Biter av kålrot, brokkoli og blomkål
  • Sukkererter
  • Cherrytomater
  • Druer
  • Epler, pærer, fersken, plommer. 
  • Blåbær
  • Smoothie


FORSLAG TIL MAT DU KAN FYLLE MATBOKSEN MED

  • Surdeigsbrød medmasse deilig pålegg – vær raus!
  • Middagsrester, enten kalde eller i en mattermos. 
  • Middagsrester i lefse/surdeigspannekake, hvor genialt er ikke det??
  • Kjøleskapsgrøt, enkelt og lett å variere. 
  • Lunsjmuffins eller surdeigssnurrer med grønnsaker, kjøtt og ost. 
  • Pannekaker/vafler med pålegg. Lag opp en runde på søndag, så har du til matpakkene til uka. Dropp syltetøy, og fyll med kjøtt og grønnsaker. 
  • Tørket kjøtt er sprøtt og godt å tygge på.
  • Energikuler som gir masse energi OG næring. 
  • Egg i ulike former er godt og næringstett – omelett, eggerøre, kokt, stekt, eggewrap. 
  • Tapaslunsj – en blanding med det du har for hånden, helt eller delt. 
  • Nøtter, frø og tørket bær – lag din hjemmelaget turmiks. 
  • Smoothie – her kan du putte inn alskens herligheter. Og et genialt tips jeg så noen gjorde er å fryse de, slik at smoothien er kjøleelement for resten av maten, og holder seg forfriskende kald. 
  • Bananpannekaker. 

Med førsteklassing i hus blir det garantert mer om matpakke på bloggen!!:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *