Fermentert mild chilisaus

Fra min fantastiske mikrobonde, jordnærmat.no, fikk jeg noen chilier. Jeg bruker ikke mye chili i maten, så tenkte en chilisaus ville være perfekt å bruke de på. Og slik ble det!

 

Nydelig chili og paprika klare til bruk.

Siden jeg er ikke er vant til brennhet mat hadde jeg paprika med i oppskriften. Og hvitløk, som jeg elsker av smak og funksjon, måtte med. I tillegg litt rårørsukker for å skape en litt rundere smak.

Denne oppskriften er en perfekt base for smakene du vil ha. Urter og krydder som du liker kan du ta med i sausen. Og ettersom den er fermentert, holder den seg flere måneder kaldt etter noen dager på kjøkkenbenken.

Denne oppskriften gir både saus og paste, dette skiller du etter fermenteringen i romtemperatur. Hvordan ser du i oppskriften under.

Når det gjelder startkultur er det lurt å ha i, men det går også uten. Saltet vil holde uønskede bakterier unna inntil fermenteringsprosessen naturlig setter i gang. Det er mange alternativer, oftest bruker jeg saften fra tidligere fermenterte grønnsaker som står i kjøleskapet.

Mengde salt som skal i blandingen er 2% av vekten av ingrediensene. Jeg pleier å veie dette etter at jeg har kjørt alt i kjøkkenmaskinen.

Så da er det bare å hoppe ut i deg og prøve!

 

Fermentert chilisaus

  • 4 store chili
  • 2 små paprika
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 ss rårørsukker
  • 2 ss startkultur – kan sløyfes
  • salt – 2% av vekten

 

Fjern stilker og kutt chili og paprika i grove biter. Jeg fjernet frøene fra paprikaene, men beholdt de fra chilien.

Ha chili, paprika, hvitløk og sukker i en liten kjøkkenmaskin og kjør det godt.

Ha blandingen over i en passe krukke. Jeg lar krukken stå på en vekt, slik at jeg får veid innholdet. 2 % av vekten tilsvarer mengde salt. Tilsett salt og startkultur og rør godt.

La det hele stå i romtemperatur i 5-7 dager. Du kan se at det dannes små luftbobler, dette skyldes fermenteringen.

Hell blandingen over i en sil, og press saften ut av paste’n som ikke går igjennom. Nå har du slik at saus og paste er separert. Oppbevares i kjøleskap og holder seg i flere måneder.

 

Er nysgjerrig på fermentert mat og drikke, og vil lære mer om fordelene og hvordan du kan lage dette selv, holder jeg kurs. Du kan sjekke kursoversikten min her: http://www.helenesundby.no/kurs-og-events/

Eller se her hvordan du kan få kurset til der du bor: http://www.helenesundby.no/kurs-fermentering-introduksjon/

 

Chilisaus med paprika pg hvitløk klar til fermentering.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *