Førstehjelp til urolige julemager

Det er ikke alltid magen roper glade jul etter tunge middager, altfor mye mat og kaker. Her kommer noen førstehjelpstips til en roligere jul også for mage og fordøyelsessystemet.

I jula har vi en tendens til å spise for mye mat og ofte feil mat. Det er mye som skal håndteres av kroppen. Det er ikke uvanlig med sure oppstøt, kramper og luft i magen, oppblåsthet, lite energi og behov for å hvile og følelse av å være uklar i toppen. La kroppen få hvile, den trenger tid til å fordøye maten. La for eksempel de siste par timene før du legger deg være uten mat. Om natten holder kroppen på med massivt vedlikeholdsarbeid, om den i tillegg skal håndtere en vond og full mage, vil den ikke ha samme anledning til reparasjonsarbeidet. Og du står opp mindre våken dagen etter.

Allerede før maten har kommet ned i magesekken har du mulighet til å gi kroppen din den beste forutsetning for en god prosess fra a til å. Ro ned, stress er svært ødeleggende for fordøyelsesprosessen, uansett om det er før, underveis eller etter måltidet. Og tygg maten godt. Det er ikke uvanlig å sluke maten uten å ha tygd den godt nok. Dette er å sende fordøyelsen skjevt ut allerede ved første møte med maten. Og ro ned på all drikking når du spiser. For mye veske sammen med maten har en uheldig effekt av å vanne ut magesyren og gir et langt dårligere utgangspunkt for fordøyelsen, særlig fordøyelsen av protein.

Dersom uhellet er ute, du har spist og drukket altfor mye, kanskje over flere dager, finnes det likevel gode råd. Og urter er et av de. Mange urter fremmer fordøyelsesfunksjonen. Flere av disse er viktige innslag i ulike kulturer historisk og idag, nettopp fordi de har så god effekt. I vestlige land kan vi bli langt bedre på å utnytte kraften maten og naturen har. Her kommer tre supre urter som passer i julesesongen.

Et krydder som ofte brukes i jula er karve. Karve er en super hjelp, men kan ha en sterk smak. Fordelene karve har er at det stimulerer galle og andre fordøyelsesvesker, demper halsbrann, den har en krampeløsende virkning og derfor bra ved mageknip og mye luft i magen. Bruk det i maten, knask på  noen frø, eller trekk frøene i vann og drikk før måltidet.

I østen er peppermynte en velkjent urt, det er ikke en grønnsakshandel som ikke har bunker med peppermyntebuketter, og i midtøsten drikkes peppermyntete ofte etter middag. Å drikke peppermynte etter maten er egentlig en genistrek, i tillegg til at det smaker fantastisk godt med en søtlig smak som nesten går som dessert, har den fantastiske egenskaper som hjelper fordøyelsen å håndtere maten som nettopp har blitt spist. Peppermynte er generelt fordøyelsesfremmende, øker utskillelse av fordøyelsesvesker (noe som er viktig for nedbryting av mat og drikke), demper kvalme og luft i magen. I tillegg til å hjelpe magen, har peppermynten en annen egenskap som er vel så viktig for mange i jula, den er beroligende for kropp og sjel. Peppermynteolje kan enkelt has i konfekt og lignende, du kan lage en deilig urtete av friske blader. Smaker smashings med litt honning.

Ingefær er også en urt å ha på kjøkkenet. I tillegg til å smake fantastisk og være veldig anvendelig, ingefær er vel kanskje en av verdens mest kjente urter, så har den gode egenskaper for fordøyelsen. Den demper kvalme, bidrar generelt til å fremme fordøyelsen, særlig ved å øke sekresjon av fordøyelsesvesker, den roer ned magen og gassproduksjon, styrker muskler i tarmene og får fart på peristaltikken (viktige muskelbevegelser for å flytte rundt på innholdet i tarmene). Den styrker også leverfunksjonen, noe som kan komme godt med i julebordstider. Lag en deilig te med fersk ingefær, og du kan fint putte litt ingefær i maten du lager.

Uansett hvilken urt man skal bruke, er det veldig enkelt å lage te. Kok opp vann, ha en eller flere urter, og la det trekke under lokk i 5-10 minutter. Jeg lager ofte mye om gangen og har det stående, enten på termos eller kaldt. Du kan også tilsette honning for ekstra god smak, og gjør du det når drikken har nærmet seg kroppstemperatur bevarer du ekstra mye av virkestoffene i honningen.

I dag spiser vi mer sukker enn noen gang, og konsekvensen er at folk er vant til at maten skal smake søtt fremfor bittert. Bitterstoffer finnes først og fremst i mørkegrønne grønnsaker og urter, som øker utskillelsen av viktige fordøyelsesvesker. Den er super mot sure oppstøt, øker peristaltikken og reduserer søt cravings. Så ikke hopp over grønnsaker, særlig de mørkegrønne som har kraftig smak. For eksempel rosenkålen.

Sist, men ikke minst er fermentert mat. Fermentert mat har masse probiotika som styrker bakteriekulturen i tarmene. Det inneholder også masse enzymer som bidrar til nedbryting av maten. Det er mange måter å få i seg fermentert mat med julefølelse, som julekål med karve og hjemmelaget brus.

Julenissen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *