Ginger Bug – startkultur for hjemmelaget brus

Hva i alle dager er ginger bug? Og hvorfor skal du lage det?

Jeg fikk en del spørsmål om Ginger Bug etter å ha snappet for kostholdsdamene onsdag denne uken. Da lagde jeg tranebærjuice med lime, som skulle få fermentere på kjøkkenbenken. Sluttproduktet er en sprudlende frisk cosmopolitanbrus. Kjempegod!

I oppskriften er den mystiske Ginger Bug. Det er konsentrert veske med bakterier. Disse bakteriene sørger for konservering av drikken, sprudlende bobler og økt næringsinnhold. Ginger Bug gjør det den tilsettes til en probiotisk drikke.

Det er to grunner til at vannet med ingefær og sukker blir konsentrert med gode, og ulike typer bakterier. Ingefæren inneholder melkesyrebakterier, alt levende har melkesyrebakterier på seg. Det som gjør at bakteriene øker i mengde, såpass mye at det kan sette i gang en fermenteringsprosess ved at det tilsettes andre flytende vesker, er sukkeret. Sukker er mat for bakteriene, og da formerer de seg.

Hvis du lurer på hvorfor fermentering er bra for deg, har jeg skrevet om det tidligere her: Hva er fermentering?  Hvis du er nysgjerrig, men usikker på dette, holder jeg også kurs. Sjekk kurs-sidene mine: Kurs og events eller Fermenteringskurs hjemme hos deg! Det er utrolig gøy å holde kurs for folk som er interessert i fermentering, det er alltid mange gode spørsmål og prating, samt praktisk deltakelse for alle. Hver gang går deltakerne ut fra kurset, like sprudlende som det de skal lage, og det er så inspirerende å se. For ikke å snakke om hva de deler med meg av hva de har fortsatt med.

Når det er noe vi ikke kjenner, kan det virke komplisert. Men jeg lover deg, det er lett å lage Ginger Bug. Det du trenger er ingefærrot, sukker, vann og tid. Sjekk selv, her kommer oppskriften!

 

Ginger Bug

  • 2-3 ss revet ingefærrot + 6 x 1 ss revet ingefærrot
  • 2-3 ss rårørsukker (eller vanlig sukker) + 6 x 1 ss rårørsukker
  • 5 dl vann

 

Dag 1

Bruk en glasskrukke og fyll i vannet. Tilsett 2-3 ss revet ingefær og 2-3 ss rårørsukker. Du kan selvfølgelig finhakke ingefæren istedenfor å rive om du ikke har et rivjern tilgjengelig. Bruker du økologisk ingefær er det bare bra om du lar skallet være på, men husk å vaske det. Rør godt.

La alt stå i romtemperatur med et lokk løst over seg, eller et klede med strikk over, slik at det ikke kommer støv og annet snusk nedi.

 

Dag 2 – 7

Rør i blandingen minst en gang pr dag. Tilsett 1 ss revet ingefær og 1 ss sukker, og bland godt.

Du ser at blandingen er aktiv og full med gode bakterier når det dannes bobler på toppen av blandingen, og det sprudler litt når du rører rundt. Nå er den klar til å brukes, og du har en kultur du kan bruke fremover. Det trengs heller ikke like mye pleie for å bevare den.

Avhengig av temperaturen i rommet, kan det ta kortere tid eller lengre tid å lage denne. Dersom blandingen ikke virker aktiv og klar

Dersom du fermenterer andre ting som grønnsaker og kombucha er det lurt å gi de litt avstand til hverandre, da kulturene kan ende med å blande seg via luften.

 

Slik holder du liv i  Ginger Bug’en

Har du den stående i romtemperatur tilsetter du 1 ts raspet ingefær og 1 ts sukker hver dag.

Jeg oppbevarer den i kjøleskapet, da trenger den ikke like mye oppmerksomhet. 1 ss revet ingefær og 1 ss sukker ukentlig, la den da få stå et døgn i romtemperatur. Av og til får den også bare sukker. Det er heller ingen krise om det går et par eller tre uker noen ganger.  La den da få stå et par, tre dager i romtemperatur hvor den blir matet en ts hver av revet ingefær og sukker.

Når du har hatt den veldig lenge, flere måneder, kan du sile av ingefæren og mate med ny ingefær. Etterhvert som du bruker kulturen, fyller du på med litt vann. Jeg pleier alltid å ha mellom 3 og 5 dl.

Det kan virke som om det blir vanskelig å huske at dette skal gjøres. Men om du lager hjemmelaget fermentert og sunn brus med jevne mellomrom, er det lett å finne en rytme som går av seg selv.

Ginger Bug er en av de kulturene jeg bruker oftest hjemme. Elsker hva den lager, og hvor enkelt det er.

Skal du begynne med fermentering, anbefaler jeg å starte med to eller tre ting først, for så å utvide horisonten. Vi er forskjellige, og forskjellige ting faller i smak. Det gjelder å prøve seg litt frem, og være nysgjerrig.

 

Grunnleggende oppskrift på fermentert brus

  • 0,5 dl Ginger Bug
  • 1 l urteblandinger, te, utvannet frukt og bær juice

Bland alt og ha på lufttett flaske. Det blir lettere brusete om det er flere små flasker enn en stor.

Rist på flaskene et par ganger om dagen.

Fermenteringsprosessen tar ca 2 døgn, men avhengig av hvor sterk Ginger Bug’en er og temperaturen kan det ta både litt kortere tid og noe lengre tid.

Du sjekker at brusen er klar ved å åpne på korken. Hvis det freser litt når du åpner er det dannet kullsyre og den fermenterte brusen er klar.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *