En hage med mye rart å spise…

Har du også en hage med mye rart? Før tenkte jeg at den perfekte hagen hadde et gressteppe klinisk strippet for noe annet. Ganske langt fra sannheten om hagen jeg har, i tillegg at den har fått svært lite kjærlighet de årene vi har bodd her. Løvetannen fikk blomstre og formere seg, og flere av løvetannens venner kom til.

Men så ble jeg kjent med hvordan dette utgresset kunne brukes, og forbannelsen gled sakte over i mer velsignelse. Fortsatt synes jeg en perfekt gressmatte ser pent ut, men det betyr ikke like mye lenger. Det vakre ligger i vår egen tolkning, også når det kommer til gressplenen.

Vi har satt opp pallekasser, og plantet grønnsaker og urter. Min første gang i denne mengden, og er superspent på om det blir like vellykket som jeg ser for meg i mitt eget hode. Samtidig innser jeg at jeg kanskje kommer til å gå på en skuffelse.. Jaja, trøsten er at jeg er i gang, og jeg skal uansett bli god på dette. Jeg kan bare bli bedre, for å si det sånn, da erfaringen jeg har å vise til på dette området er svært stusselig.

I tillegg til mine plantede saker, har vi andre ting i hagen som kan brukes, som må sies at ikke er vokser like organisert som det er plantet i pallekassene. Men gøy likevel. Her kan du se noen utdrag fra hagen, naturen viser mangfold!

Å spise det våren har å by på kan være lurt, da den hjelper kroppen i gang etter en treg vinter, som forberedelse til en mer aktiv årstid.

 

Den kjente løvetannen. Les mer om dens fantastiske egenskaper, og hva du kan bruke den til her:

 

Den forbaskede brennesleen, som kanskje ikke er så ille likevel. Så lenge du bruker hansker når du plukker den.

Som mange andre viltvoksende planter hjelper brennesle med utskillelse av giftstoffer og bidrar til å optimalisere fordøyelsen. Brennesle er en av de mest næringsrike urtene som finnes.

Er du kvinne har brennesle sammentrekkende virkninger, som kan være til hjelp både under menstruasjon og i etterkant av en fødsel. Brennesle er kjent for å være en god kvinneurt.

 

Markjordbær trenger neppe en introduksjon, og minner med jordbær på strå er vel ikke helt ukjent. Nå som det er så tilgjengelig med bær i butikken, begynner også dette å bli et glemt minne i kulturen vår.

Det er ikke bare bærene, som er en gave. Bladene har vært brukt i mange hundre år, som en del av plantemedisin. De kan brukes ferske eller tørkede, og har gode egenskaper som hjelper fordøyelse og utskillelse av giftstoffer i kroppen. Tidligere har te av bladene blitt brukt ved diaré, mage- og tarmkatarr, sykdommer i urinveiene, og hemoroider. I tillegg er den god mot kramper under menstruasjonsblødninger

 

Så var det min kjære rabarbra! Den heller trenger ingen introduksjon, og er ganske kjent. Har du rabarbra i hagen, svikter den aldri, sjansen for at du svikter den og lar den bli stående er meget større.

 

Så var det Marikåpe. Du har sikkert lagt merke til bladene som vokser på bakken, som holder på morgendugget som perler.

Marikåpen er en kvinneurt, både med den kulturelle troen om at den kunne trekke kjeden sammen til jomfrudommen på ny oppsto, og at bryster ville få jomfruelige former igjen, etter å vaske seg med uttrekk av marikåpe. Men den har også egenskaper som kanskje gjør den mer fortjent til navnet, da den virker sammentrekkende og kan gjøre menstruasjonen både mindre og kortere. Urten kan også virke menstruasjonsfremmende, og det kan jo virke rart at den har motstridende effekter. Dette er ikke så ukjent fra naturens side, da mange urter har en egenskap til å gjenopprette balanse, fremfor å bare fungere i en retning. Dette kalles adaptogene egenskaper.

Her vokser også trekløver, som ofte ender i salaten hos oss. Også rødkløveren er en rensende urt. Den kan lette hetetokter og nattesvette i menopausen. Dens avslappende, krampeløsende og slimløsende egenskaper gjør den fin mot luftveisplager.

Som dere skjønner, det er bare å ta seg en tur i skogen, om du ikke har dette i din egen hage. Plantene kan brukes friske som de er, eller de kan tørkes og oppbevare i glass. Da holder de seg i hvertfall til neste sesong:)

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *