Hvordan unngå at barna (og voksne) blir sukkeravhengig

Sukker gir ustabilt blodsukker. Ustabilt blodsukker gjør lite godt for kroppen, og enklest ser vi det på humøret. Dårlig humør som trass, sinneanfall, sutring og negativitet kjenner vi alle til. Sukker er selvfølgelig ikke eneste årsaken, men det er stor sjanse for at barna blir bedre til sinns ved å redusere kraftig på sukker inntaket. Å kjøpe et produkt – altså ikke en råvare – er faren ganske stor for at det er tilsatt sukker.

Historisk går samfunnet mot et økende sukkerinntak, og hvor skal det stoppe. Litt sukker her og litt sukker der gjør vel ikke noe? Stadig nye barrierer blir slappe og normen flytter seg med oss. Det som vi anså som «vanlig» sukkerinntak på for eksempel 80-tallet er ikke det som er «vanlig» i dag. Og kanskje ser det uskyldig ut, sukkeret i yoghurten, men jo mer vi slipper opp, desto mer flyttes «normen» og aller viktigst helsen vår.

Sukkerrikt kosthold avler sug etter mer sukker. Og forskning viser til at sukker er veldig avhengighetsskapende, så ille at det sammenlignes med sterke narkotiske stoffer.

Så, hva kan gjøres for å unngå sukkerbomber og sukkerhungrige barn – og voksne?

  • Lørdagsgodteri – serveres lørdag. Og istedenfor butikkjøpt godteri fullt av sukker, transfett og e-stoffer fyll opp med frisk eller tørket frukt/bær, nøtter, hjemmelaget snop, eller annet godt. Grønnsaker og dip er poppis. Gjør det fargerikt!
  • Ikke la dine begrensninger for hva som er belønning og kos skape tilsvarende begrensinger i barnet. Et vanlig eksempel er at usunn mat linkes til kos og trøst.
  • Drep den «søte tann» ved å skru ned mengden sukker i hverdagsmaten. Lag maten selv, da får du lett kontroll over sukkerinntaket. Og nei, det trenger ikke være avansert for at det skal være hjemmelaget. Når du bruker rene råvarer som kjøtt, grønnsaker og fettkilder vil maten bli mer næringsrik og mette på en bedre måte.
  • Inkluder mer fett i kostholdet. Fett er sunt! Fett holder blodsukkeret mer stabilt og sulten lenger unna.
  • Vær nøytral i din holdning til sukker. Forbud skaper ofte nysgjerrighet og lyst, så det er ingen vits i å bli fanatisk.
  • Hjelp barna inn i aktivitet, enten det er hinderløype over stoler og sofaputer, eller fotball på gressletta.
  • Inkluder barna når du lager mat, gjerne så tidlig som mulig. La de bli kjent med råvarer, smaker, konsistenser og farger. La de røre i gryta, helle oppi ingredienser. I starten blir det søl, men etterhvert former du en god hjelper for deg, og barna får et åpent og nysgjerrig forhold til mat.

Vi må alle ha mat. Benytt anledningen til å spise både for glede og helse!

 ♥

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *