Ingefærshot – vanlig OG fermentert

I går delte jeg oppskrift og fremgangsmåte på fermentert ingefærshot på snappen til Kostholdsdamene. Hvis du ikke fikk med oppskriften kommer den nå:)

Hvorfor ingefærshot? Jo, det er en fin måte å få i seg styrkende næring fra ingefær, honning og sitron. Jeg har også oppi litt gurkemeie, chili og pepper. Alle disse ingrediensene har blitt brukt som naturmedisin på grunn av potensen.

 • Ingefær har egenskaper som fordøyelsesstyrkende, og det er jo her det meste av immunforsvaret vårt ligger. Den er også kjent for sin kvalmedempende effekt, og den er slimløsende, hostedempende, luftveisrensende, febernedsettende, avslappende, betennelseshemmende og smertedempende, bakterie-, virus- og sopphemmende, antiseptisk og hjertestyrkende.
 • Sitron er bakterie- og virushemmende, febersenkende, betennelseshemmende, styrker fordøyelsesstyrkende og er en antioksidant.
 • Honning smører halsen og demper således hoste, det er en antioksidant og prebiotika. Prebiotika er mat for bakteriene vi har i tarmene, uten mat dør bakteriene. Og disse bakteriene er med på å opprettholde en god fordøyelse som igjen er viktig for immunforsvaret. Honning har lange tradisjoner i flere kulturer, og vært objekt for mye forskning, hvor man ser at honning er mer enn bare sukker.

Fermentering av ingefærshot’en vil øke potensen ved at egenskapene til råvarene ivaretas og fordi man også får med seg probiotika på en svært billig måte. Et fantastisk hjemmelaget tilskudd sammen med et godt kosthold, søvn og hvile, aktivitet og indre ro.

Jeg tar med oppskriften til både den fermenterte varianten, og den opprinnelige som er drikkeklar med en gang.

For å kunne fermentere den, har jeg brukt en startkultur som heter gingerbug. Det som er så flott med gingerbug, er at du med enkle midler og litt tid lager den selv. Se oppskrift her: http://www.helenesundby.no/gingerbug-startkultur-hjemmelaget-brus/

Hvis du tester oppskriften, legg igjen en kommentar da, så jeg hører hva du synes!

Ingefærshot (ca 8 dl)

 • 7 dl vann
 • 230 g ingefær
 • saften av to sitroner
 • 2 ss honning
 • 1 ts gurkemeie
 • 0,5 ts svart pepper
 • litt tørket chili

Ha halvparten av vannet og ingefæren i en blender. Vask ingefæren godt om du bruker med skall. Kjør på full guffe i 1-2 minutter. Tilsett resten av vannet og bland. La stå en stund, f eks en time eller to.

Sil av ingefæren, bruker du et klede kan du vri og presse så mye saft du kan ut av ingefærmosen. Tilsett resten av ingrediensene og kjør noen sekunder til. Fyll på flaske. Holder en ukes tid i kjøleskapet.

Fermentert variant av ingefærshot

Samme ingredienser som over, bare het skal du også bruke:

 • 3 ss gingerbug

Ha halvparten av vannet og ingefæren i en blender. Vask ingefæren godt om du bruker med skall. Kjør på full guffe i 1-2 minutter. Tilsett resten av vannet og øvrige ingredienser og kjør litt til.

Fyll gingerbug i en flaske, og så ingefærshoten du nettopp har blandet.

La fermentere i romtemperatur 1-3 dager, tiden avhenger av gingerbug’ens potens og temperatur i rommet.

Den er ferdig når den har fått en syrlig og brusende karakter. Bruket du lufttett kork må du lufte/lette på evt trykk 1-2 ganger i døgnet.

Sil vekk ingefær-grums og hell tilbake på flasken. Oppbevares kaldt, og holder noen få uker.

Ingefærshot’en med ingefær-guffa står til fermentering på kjøkkenbenken.

Ingefærshot’en med ingefær-guffa står til fermentering på kjøkkenbenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *