Lakris gele snop

Disse er bare super digge! Min første smak av disse var et slikt hvorfor-har-jeg-ikke-lagd-dette-før øyeblikk.

Lakris smaker jo så godt, men visste du at det også er godt for helsa di? Lakrisrot kan kjøpes i pulver og er lett å bruke i mat og drikke.

Urten er god for fordøyelsen, betennelseshemmende, febersenkende, slimløsende, hostedempende, holder slimhinner friske, styrker binyrene, bakteriehemmende, virushemmende, imunstyrkende, magesyredempende, heler sår i mage og tolvfingertarm, stimulerer gallen, kolesterolsenkende og allergidempende. Det er en antioksidant, og kan ha en østrogenlignende virkning. Perfekt nå som vi står ovenfor høst og vinter. Lakrisrot støtter binyrefunksjonen og er en god hjelp om du sliter med for lave nivåer av kortisol.

Det kan oppstå noen bivirkninger om du spiser store mengder lakris hver dag. Det kan være mildt avførende. Har du fra før av nedsatt nyrefunksjon, mye kortisol i kroppen eller høyt blodtrykk er det greit å være obs på hvordan kroppen reagerer og ikke spise så mye. Eventuelle bivirkninger vil gi seg når du kutter lakris inntaket. Grensen for reaksjon er individuell, hos sensitive personer kan 50 g daglig være nok, for øvrige vil 200 g lakris daglig gi symptomer. Ettersom lakris øker produksjon av kortisol, er det lurt å unngå store mengder på kvelden, når kortisolproduksjonen skal ned for at du skal kunne sove, særlig hvis du har for høye nivåer av kortisol.

Lakrisrot er en gammel medisinplante, og Rolv Hjelmstad skriver i sitt Urteleksikon: «Med sin minst 3000 år lange historie som medisinplante, er lakrisrot en av de eldste medisinene som er kjent. I Tut-ankh-Amons grav ble det funnet store mengder lakrisrot og ut fra det kan vi vite at lakrisrot var flittig brukt og hadde stor betydning blant de gamle egypterne. I skriftene til Plinius var roten nevnt som et brukbart fordøyelsesfremmende og slimløsende middel. Theophrastos omtaler den i forbindelse med lungesykdommer, tørrhoste og astma. Han erfarte dessuten at man unngikk å bli tørst ved å tygge på roten. Danske Henrik Harpestreng anbefalte lakrisrot mot brystsyke og Linné anbefalte urten mot astma, gikt, hoste og nyrebetennelse. Det vitenskapelige slektsnavnet Glycyrrhiza kommer fra gresk og betyr «søt rot», mens artsepitetet glabra er et latinsk ord som betyr «glatt», og sikter til de glatte frøbelgene. Lakrisrot er fremdeles opptatt i farmakopéene.»

Jaja, det ble litt langt om både historie og virkninger av lakrisplanten. Nå er det på tide å lage lakrisgelesnop!

 

Lakris gele snop

  • 3 dl vann
  • 3 ss lønnesirup
  • 3 ss gelatin
  • 2 ts lakrispulver
  • 0,25 ts salt

 

Gi vannet et oppkok. Tilsett lakris, lønnesirup og salt. Når dette er blandet, tilsett gelatin og rør til alt er smeltet.

Hell over i konfektformer, eller en brødform (med bakepapir eller av typen silikon).

La det stivne i kjøleskapet, evt på kjøkkenbenken tildekket over natten.

 

Lakrisgelesnop

 

Kilder:

  • http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/glyc_gla.htm
  • http://tidsskriftet.no/2002/03/klinikk-og-forskning/lakris-ikke-bare-sukkertoy

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *