LØVETANN – pesto og andre godsaker

Det er vår, snart sommer, varmen øker gradvis og løvetannens karakteristiske blader og gule blomster titter frem her og der. Løvetann har gradvis tatt plass som et positivt innslag hver vår. Før hadde jeg det nok som de fleste andre, løvetann er et irriterende ugress.

Etterhvert som jeg ble mer kjent med bruksområdene, skiftet mine meninger om denne grønne og gule saken. Fra en hage med ugress til en urtehage.

Løvetannen er allerede godt i gang, og har du en hage som skal lukes, kan du jo prøve. Løvetannen er best når bladene ikke har rukket å bli så store. Løvetann har en litt bitter smak, som ruccola, denne er mer dempet i yngre blader. Alle deler av løvetannen kan spises, fra rot til blomst. Men roten er den mest potente.

Men den bitre smaken har sin hensikt, og er særlig god for fordøyelsen og innvollene. Den er urindrivende og avførende, setter i gang viktige  fordøyelsessafter, avgiftende, stimulerer appetitt, blodtrykks- og febernedsettende, antirevmatisk og leverstyrkrnde. Den kan til og med løse opp slaggstoffer i bindevev.  Å spise løvetann støtter viktige avgiftningsprosesser i kroppen, og våren er et perfekt tidspunkt å støtte dette.

Visste du at under 2. verdenskrig samlet mann løvetannrot, ristet den og brukte den til å lage kaffeerstatning? Og at det kan lages vin av løvetannblomster? Selv om mange ikke ønsker løvetannen velkommen i egen hage, dyrkes den kommersielt flere steder. Så løvetann er mer enn vi kanskje tenker når vi ser den popper opp om våren.

Vil du lære mer om mat fra skogen og hvordan du kan bruke den? Her er en en fin bok å starte med. Rolv Hjelmstad, en utrolig dyktig botaniker har laget en av mine favorittbøker, «Medisinplanter i Norge». Her deler han med sin enorme kunnskap om helt vanlige og tilgjengelig planter, deres virkestoffer og medisinsk bruk historisk. Jeg er fan av kunnskap som ligger i kulturen vår, den er like viktig som moderne forskning. En av mine favorittbøker.

Så var det oppskrifter og hvordan vi kan bruke løvetannen. Sist jeg lagde noe var en digg pesto. Det er klart at når løvetann ikke smaker basilikum, blir smaken litt annerledes. Men god ble det. Ruccola kan man også bruke for å lage pesto, og løvetann ligner litt på denne. I grunn kan du lett bruke løvetann der du ville brukt ruccola. Og ikke minst er løvetann gratis!

Løvetannpesto

  • 2 fulle never løvetann
  • 1 fedd hvitløk
  • 2-3 ss pinjekjerner eller solsikkefrø
  • 1 dl olivenolje
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper
  • 3-4 ss finraspet parmesan eller pecorino

Ha alle ingredienser i en kjøkkenmaskin utenom olivenolje og ost. Kjør til en grov paste.

Tilsett olivenolje og kjør til alt er godt blandet.

Rør tilslutt inn den finraspet osten.

Oppbevares i kjøleskap, samme bruksområder som vanlig pesto. Kan også fryses.
Løvetannsaft

Av de knall gule blomstene kan du lage saft. Plukk blomster uten stilken og ha i en kjele. Ha over kokende vann og la trekke over natten. Forholdet er ca 2 liter blomster på 1 liter vann.  Nå kan du tilsette honning eller lønnesirup for søtning. Ikke vanskeligere det.
Flere området å bruke løvetannblader…

Løvetannbladene kan som sagt minne om ruccola. Derfor kan du jo bruke bladene der du ville brukt ruccola. Tips som er verdt å prøve:

  • I fruktsmoothien
  • I salater
  • På brødskive
  • Sammen osten, ypperlig motsats til fet mat
  • Hakket opp og trukket i varmt vann for løvetannte.

Løvetannpesto in the making?

Luke hagen og sanke inn gratis mat i samme slengen!

Kilder:

  • http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/tara_off.htm

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *