Mandelmelk

Mange tåler kumelk dårlig. Vanlige utslag er problemer i magen, tarmen eller huden.  Mandelmelk er et supert alternativ, og lages på null komme svisj, bare se litt lenger ned.

Mandelmelk inneholder mange godsaker i form av vitaminer og mineraler. Den har en mild mandelsmak, evt smaken av søtning du tilsetter. Et glass dekker 25% av dagsbehovet med vitamin D, 10 prosent av A-vitaminbehovet og hele 50 prosent av E-vitaminbehovet. I tillegg dekker det 20% prosent av ditt daglige behov for kalsium. Mandelmelk inneholder også andre viktige næringsstoffer som kalium, natrium, selen, magnesium, mangan og antioksidanter.

Minstemann har blant annet hatt en del problemer med eksem, til tider ganske hissig også, som ble borte da vi en liten periode droppet alt inntak av kumelk av en annen grunn. Eksemet har vi holdt i sjakk i friske perioder med riktig kroppskrem, men årsaken har alltid vært der. Det ble en bekreftelse at han ikke tåler melk da vi kuttet melken fra kostholdet hans helt for å teste reaksjonen. Han ble frisk fra diare, magevondt og kraftig eksem. Han ble også veldig mye blidere, det hjalp på humøret å ikke ha konstante magesmerter.

 ♥

Mandelmelk (ca 6 dl)

  • 2 dl mandler
  • 6 dl vann
  • En klype salt
  • Evt 1 daddel uten sten

 

Legg mandlene i bløt over natten, eventuelt i 8 timer ca.

Ha alle ingredienser i en mikser og kjør til mandelbitene ikke blir noe særlig mindre.

Sil mandlene ut av melken med et klede eller tettmasket sil.

Rist melken før bruk.

Mandelmelken er aller best samme dag, men holder seg i kjøleskap 3-4 dager. Kan også fryses i terninger til senere.

Tips

Bruk din favorittsmak som søtning, vaniljepulver, honning, sukrin, kokosblomstsukker etc.

Mandelrestene kan tørkes på et fat og brukes som mandelmel. Dersom du bruker restene som mandelmel og ikke ønsker melet søtet, tilsett søtningen i mandelmelken etter at du har skilt den fra mandlene.

Mandelrestene kan også legges rett i fryseren.

Bløtlegg mange mandler av gangen og frys ned de du ikke bruker. Manglene tiner på få minutter og du slipper ventetiden med bløtleggingen. 2 dl tørket mandler tilsvarer ca 2,5 dl ferdig bløtlagte.

 Hjemmelaget mandelmelk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *