Melkeintoleranse eller laktoseintoleranse?

Mange vet ikke forskjell på melkefritt og laktosefritt. Dette gjelder de hippeste restaurantene til små kiosker og parker.  Rett og slett alle steder som serverer mat. Flere har hørt om laktosefritt og vet at det har noe med melken å gjøre, men ofte får jeg svaret når jeg spør om melkefritt, ‘ja, maten er laktosefri’.

Det er altså vesentlig forskjell på melkefritt og laktosefritt. Laktose er melkesukkeret og kan i en bearbeidingsprosess fjernes. Derav laktosefri melk og meieriprodukter. Dette er for de som ikke tåler laktose, men som kan drikke laktosefritt. Som med gluten, har laktose fått økende oppmerksomhet. Stadig flere har laktosefrie alternativer.

De som ikke tåler melkeproteinet, må derimot avstå helt fra melk og meieriprodukter. For noen er det så ille at de heller ikke tåler spor av melk. Denne gruppen må nok fortsatt vente for å bli tatt inn i varmen og tilbudt gode alternativer.

Da myndighetene gjorde om på regelverket mht opplysning om allergener trodde jeg det skulle komme mer fokus på å ha ulike tilbud, men vi har vært innom mange steder som har side opp og side ned med retter som alle inneholder melk. Alternativene er pommes frites og kanskje noen grønnsaker. Og i tillegg til at det er alternativet, sikler de forståelig nok på den deilig maten de andre rundt bordet får.

Jeg er opptatt av at gutten min ikke alltid skal ende på sisteplass når det gjelder hva han kan spise. Det finnes så mye mat som ikke inneholder melk, selv om inntrykket er annet på tur i Norge. Og derfor er det for meg heller ingen grunn til å stadig la han sitte med nødløsninger. Med noen erfaringer på hva som fungerer og ikke går det som regel ganske

Så, hvordan få en god opplevelse for alle når du har med melkeintoleranse å gjøre?

  • Har du med sultne barn å gjøre, eller voksne for øvrig, er det lurt å ha planen klar. Det er ikke tidspunktet for å gå fra sted til sted med hatten i hånden.
  • Asiatisk mat er alltid en slager smaksmessig og er sjeldent med melk.
  • Vet du hvor du skal kan du sjekke menyen online i forkant.
  • Det er lettere å få måltider uten melk på steder som lager maten fra bunnen av. Der det hovedsakelig er ferdigmat som varmes opp er det stort sett allergener i alt. I tillegg er det dårlig føde for kroppen. Don’t go there!
  • Noen ganger er den beste løsningen å raske med seg noe snadder fra en matbutikken og ha piknik.
  • Er du usikker, ha medbrakt. Sjekk turmaten her: http://www.helenesundby.no/category/oppskrifter/turmat/
  • Godt humør og positivitet er viktig! Alle gjør så godt de kan ut fra der de er. Og det er alltid hyggeligere å hjelpe en blid kunde, da strekker de seg alltid lenger. Sur og skuffa funker ikke, jeg har prøvd det også, og dagen blir liksom generelt dårligere;) Så ikke heng med geipen om du møter noen spørsmålstegn. Vær heller med på å opplyse og la de få en sjanse til hjelpe.

Har du gode tips, del de gjerne :-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *