Oljeskyll for ren munn

For ikke så altfor lenge siden begynte jeg med noe helt nytt for meg – oljeskyll av munnen. Faktisk syntes jeg det var litt rart å skylle fylle munnen med olje, tross alt vokst opp med skrekken om at fett er forferdelig. Så da jeg hørte om oljeskyll av munnen syntes jeg det først hørtes ekkelt ut. Rulle fett rundt i munnen! Disse tankene har blitt til gjennom mange år med sosialt akseptable tanker rundt fett. I de senere årene, og selvfølgelig årene før fettskrekken kom var fett en naturlig del av helsen. Nå er det mye forskning på feltet, og fett i naturlig form har fått et ufortjent dårlig rykte. No more!

Oljeskylling har lange tradisjoner i ayurvedisk medisin, altså indisk folkemedisin, og begynner å få fotfeste i den vestlige verden også med sine helsefordeler. Oljen renser munnens kriker og kroker effektivt og etterlater den ren og fri for bakterier. Her er noen av fordelene: hindrer forfall av tenner, gjør ånden bedre og tennene hvitere, leger blødende tannkjøtt, lindrer sår hals og tørre lepper, og styrker kjeven.

Hvordan:

  1. Ha to teskjeer med olje i munnen. Kokosnøttolje, olivenolje eller sesamolje for eksempel. Jeg er stor fan av kokosnøttolje på grunn av alle de gode egenskapene den har.
  2. Skyll munnen i 20 minutter med oljen. Ja, det er lenge (ihvertfall i starten). Hvis det blir for lenge, skyll så lenge du klarer og øk heller tiden etterhvert. Det er lurt å gjøre det sammen med andre rutiner, for eksempel når du dusjer. Det holder at oljen er i bevegelse i munnen, du trenger ikke slite ut kjevene for å få oljen rundt fortest mulig.
  3. Spytt ut oljen. Det kan være lurt å spytte ut i søpla, særlig om du bruker kokosnøtt olje. Kokosnøttoljen smelter ved høyere varmer, og kan tette rør her i kalde nord.
  4. Skyll munnen med varmt vann.
  5. Puss tennene som vanlig.

Så, hva med forskningen? Fungerer dette? Dr Josh Axe gir et par eksempler her på at oljeskylling hindrer hull, leger tannkjøttsykdom og dårlig ånde.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *