Refleksjoner og et nytt år – gi plass til mer av det du vil ha

Med starten på et nytt år følger for mange refleksjon over det siste året, og ønsker for det kommende. Jeg elsker følelsen av begynnelse, rene ark. Og selv om å være tilstede i det man gjør i øyeblikket, er det av og til godt å reise frem i tiden for å glede seg over noe. Det er jo bare helsebringende.

Tre viktige ting må forstås.

  • Det første er at alt er energi, absolutt alt. Bevegelsene i havet, lyset på bordet, vinden i håret, følelsene i hjertet. Energi står ikke stille, men er stadig i bevegelse.
  • Det andre er at energi går dit vi har fokus. Det vi omfavner med tankene våre, er det vi får oppleve, føle og kjenne på.
  • Det tredje er at det eneste vi har kontroll over er hvordan vi møter opp i livet, mot oss selv og alt som skjer på utsiden av oss. Ikke alltid at det føles som vi har kontroll over det heller, og det er greit. Vit at det passerer, til du igjen ser hvordan det er dine tanker som skaper dine opplevelser.

Med bakgrunn i vår forståelse av punktene over kan det være forløsende å gjøre seg noen refleksjoner.

Hva har vært positivt i året som gikk? Hva har du gjort, gledet deg over. Fikk du lest en ny bok, fått nye vennskap, skapt noe, gjort jobben din bra, har du vist kjærlighet, lært deg noe nytt, nådd et mål, fått ny jobb, løsrevet deg fra noe som har holdt deg tilbake, utfordret deg selv, forstått deg selv bedre, gitt til noen som trengte hjelp, vært en god venn. Vi glemmer alt det fantastiske vi gjør, så se deg litt tilbake og sett pris på alt du har fått gjort som har vært bra for deg. Skriv det ned.

Livslæring – hva har du lært i det foregående året. Fra både hindringer og seirer – skriv det ned. Det ligger så mye læring i alt vi gjør, og kanskje mest fra det som ikke gikk som planlagt.  Det kan hjelpe å komme seg videre eller ut av blokkeringer ved å sette pris på lærdommen i det, selv om det kan være vondt. Ta med deg livslæringen fremover, fremfor å bli fast i de vonde følelsene.

Handling – ta tak nå, ikke vent til i morgen. Enten det er å legge sokkene til vask når du tar de av eller å gjøre det du vet trengs for å ha en fornuftig livsstil som gavner deg. De fleste av oss er flinke til å utsette, meg inkludert, og overvurderer hvor mye vi får gjort i morgen(som aldri kommer), men glemmer hvor mye vi får gjort på en uke om vi tar litt hver dag. Så da hjelper det ikke å utsette til i morgen, det er i dag det skjer. Bli ferdig med det, og kom deg videre. Dette handler ikke om to-do lister man skal ha hengende over seg, men om flyt og progresjon. Vi blir aldri ferdig med gjøremål, de dukker opp underveis mens vi lever. En to-do liste kan være fornuftig for å huske, men når den for lang og vond blir det heller en blokkering og holder oss fokusert og låst på å være overveldet. Da holder det med tre ting på lista, eller kanskje bare en. Hva er egentlig viktig på den lista? Å ta handling er en forpliktelse vi gjør for å håndtere det som dukker opp underveis og skape rom for det nye som etterhvert skal komme. Fysisk og psykisk. Å ta handling er også en vane, så etter noen ganger glir det lettere og gjennomføringen krever mindre.

Hvilke ønsker har du for det nye året? Hva vil du ha mindre av, og hva vil du ha mer av. Vær realistisk, og ta bare det viktigste, ta det som virkelig betyr noe og er viktigst for deg. Det som er kult, er at alle valg har en dominoeffekt på valg som følger. Så finn det som ligger helt innerst for hvorfor du ønsker noe, alt det andre følger automatisk. Ofte gjelder det bare å komme i gang. Det handler om hvilken retning vi har fokuset vårt, der går energien.

Hva slags refleksjoner gjør du deg i overgangen til nytt år?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *