Slik får du tak i kraftbein til din superkraft

Kraft er fantastiske saker! Har du ikke fått med deg hvorfor det eller hvordan du kan lage kraft, kan du lese mer om dette i blogginnlegget Kraft med kraft.

Et spørsmål jeg ofte får er hvordan en får tak i kraftben. Personlig foretrekker jeg å kjøpe kvalitetsben fra dyr som har levd i et økologisk og/eller gressforet miljø. Og det er det grunner til. Hvis du har hørt uttrykket, du er hva du spiser, så gjelder det også dyrene. Mennesket er på toppen av næringsskjeden, det betyr at alt som har vært med i prosessen med å skape det vi spiser påvirker kroppene våre.

Gressforet dyr har mindre kalorier, mer omega 3 fettsyrer, mer CLA, mer vitamin A, E, B1(tiamin) og B2(riboflavin), og mer antioksidanter. Og fremfor alt har dyrene det veldig mye bedre. Det er mye trist behandling av dyr i konvensjonell drift dessverre, og de som har det aller verst er gris og fugler.

Jeg fikk med meg et spennende foredrag om fruktbar jord, klima og kjøttproduksjon. Og der ble det presentert en spennende liste fra best til verst av fór du kan gi husdyrene. Listen var som følger (starter med det beste): gressbeite, raps, surfór, høy, kornbasert kraftfór, maissulfur og (verst) soya. Soya er ikke noe jeg anbefaler noen av flere grunner. Det som er vanvittig er at regnskogen kuttes ned for å forsyne verden med soya. Og dyr i konvensjonelt bruk får mye soya. Denne soyaen er i tillegg sprøytet langt mer enn hva som er godkjent i Norge, og det er mye.

 

Tips til hvordan få tak i kraftben av kvalitet

Kjøp hele og halve dyr rett fra en kvalitetsbevisst bond. Her har du anledning til å kutte kostnaden, enn om du skal ha flere mellomledd som ender i en trist kjedebutikk. Da får du tilgang til kraftben, men lærer også å partere, bli kjent med alle delene av dyret i matlaging og jeg er ganske sikker på at du også får større respekt for råvarene.

Holte gård er et godt alternativ og selger kylling, høne, skrog og føtter. Butikker med godt utvalg og helsekoster har ofte dette.  Homlagarden har økologisk oppdrett av kalkun. Det finnes flere som småskalaprodusenter som har gode forhold og som kanskje er i ditt nærmiljø. Og bruk benene etter helstekt kylling, lår og vinger. Utnytt alle delene.

Se i frysedisken etter storfe kraftben og oksehaler fra seriøse produsenter, eller hør om mulighetene for at de kan ta inn. Slakteren kan også være en kilde om du har en i nærheten.

Vilt er kanskje det aller beste, de har kost seg skikkelig og spist det de er ment til å spise. Kjenner du kanskje noen i et jaktlag, eller sjekk om det er et viltslakteri i nærheten. I sentrale strøk er det mange produsenter som med jevne mellomrom leverer. Se om du kan finne noen som tilbyr dette. Dette gjelder ikke bare vilt, men også husdyr.

Lam er kanskje det tryggeste å kjøpe «konvensjonelt» fordi de oftest er ute hele livet likevel. Lam er også lett tilgjengelig.

Når det gjelder svin, kjøp frilandsgris. Hud, svineknoke, griselabb, hode og hale er skikkelig tradisjonsstykker og gir god gelatinrik kraft.

 

     

     

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *