Slik varer maten lenger

Er du lei av å kaste mat? Eller at frukt og grønnsaker blir overmodne før du rekker å spise de? Da kan det være lurt å gjøre litt om på hvordan du oppbevarer matvarene. Små triks kan gjøre store endringer.

 

Hva påvirker modningsprosessen på frukt og grønt?

Epler, pærer og tomater påvirker modningsprosessen til nærliggende frukt og grønnsaker. Hold de unna frukt og grønt du vil bevare litt til. Hvis ikke det er noe spesielt du ønsker å fremskynde modningsprosessen på da.

Poteter  fremskynder modningsprosessen hos løk.

Frukter som høstes før de er fullmodne, som epler og pærer, bør oppbevares i lufttemperatur. Fullmodne steinfrukter og bær, som plommer og moreller, bør oppbevares i kjøleskap for lenger holdbarhet.

Tomater gjør seg best på kjøkkenbenken. Om de legges kaldt stopper modningsprosessen, og søte og modne tomater er jo aller best.

Paprika kan fint oppbevares i kjøleskapet.

 

Andre gode tips

Kjøleskapet bør holde en temperatur mellom minus en til pluss fire grader. Det er varmere øverst i skapet, og kjøligst nederst. Det kan være lurt å sjekke temperaturen med jevne mellomrom. Dersom temperaturen er høyere enn den burde vil dette kunne påvirke holdbarheten, og særlig animalske produkter er sensitive til dette.

Melk holder seg best kaldt og nederst i kjøleskapet. Sørg for at lokket er godt festet, da melk lett tar til seg smak fra nærliggende saker.

Tørr luft er gjør at frukt og grønnsaker fordamper fuktigeheten slik at de forringes raskere. Unntaket er løken. Greit å oppbevare i egnede emballasje dersom du ønsker å strekke holdbarheten. Også lys, naturlig og kunstig, forringer holdbarheten. Dette gjelder spesielt potet, gulrot og bleket asparges som vil få en bitter smak eller endre farge.

Det kan være penger å spare på å behandle maten slik at den holder lenger.

Disse har godt av å modnes på kjøkkenbenken til du skal bruke de:

  • Epler
  • Pærer
  • Melon (så lenge den er hel)
  • Banan
  • Papaya
  • Avocado
  • Tomat
  • Agurk
  • Artiskokk
  • Fersk ingefær
  • Augbergin
  • Squash

 

Disse høstes modne og holder seg best i kjøleskapet:

  • Steinfrukt
  • Bær
  • De aller fleste grønnsaker

Grønnsaker

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *