Søt og frisk mandelkake med sjokoladekrem og jordbær – glutenfri, næringsrik og blodsukkervennligere

Skal du ha selskap og har knertet en boks med kikerter, bønner eller linser av noe slag, her er kaka du kan servere etter middagen. Den er enkel og god, og du får brukt aquafabaen, vannet kikertene kom i. Ja, du hørte riktig! Har du ikke aquafaba og har lyst til å lage kaka? Du kan selvfølgelig bruke melk av noe slag, ca 1 dl, og kjøle ned før du smører utover kaka.

Denne kaka er ganske enkel å slenge sammen, og har bare 7 ingredienser totalt, pluss evt topping. Visste du at mandler inneholder masse fiber, planteprotein, e og b vitaminer, kalsium, magnesium og kalium. Og har i tillegg lite karbohydrater. Det gjør at denne kaka påvirker blodsukkeret mindre enn en kake med siktet mel for eksempel. Eggehviten inneholder også en del protein, og kokosblomstsukker har fiber i seg som en bedre blodsukkerreaksjon i kroppen. Vil du ha en enda mer blodsukkervennlig kake, bytter du ut kokosblomstsukkeret med 70 g tagatesse. Stabilt blodsukker er veldig viktig, og særdeles i dagens samfunn, hvor sukker er smettet inn i alt fra det mest opplagte til det minst opplagte.

Sjokoladekremen er en næringsbombe med eggplommer, Visste du at eggeplommen inneholder alt av de viktige næringsstoffene, med et lite unntak av c vitamin? Aquafabaen jeg har brukt har lite næring og energi (2,5 karbohydrater pr 100 g, litt protein og null fett), men gjør sjokoladekremen mildere og rundere i smak uten å bruke melk. Mykere blir den også, det er den som gjør det til krem. Og sjokoladen, den kan by på magnesium, jern, kalsium, kalium og a vitaminet betakaroten.

Så da vet du hva du får når du spiser denne kaka. Ofte bytter vi ut lørdagsgodteriet med å lage en kake. Barna får gleden av å kokkelere på kjøkkenet, og de kan spise mer fordi den ikke er så konsentrert med sukker som kjøpesnop er. I tillegg får de masse næring med seg som har masse å si. Vi burde rett og slett stoppe å innta så mye næringsfattig matemner. Spis og kos deg!

Mandelkakebunn

  • 150 g mandler
  • 130 g kokosblomstsukker
  • 3 eggehviter
  • 1 ts bakepulver

Kjør mandlene i en blender eller kjøkkenmaskin til et grovt mel. Bland sammen med kokossukker og bakepulver.

Pisk eggehviter stive og vend inn mandelblandingen med en slikkepott.

Ha i en 20 diameter smurt kakeform, og stek i 25 minutter i 180ºC. Kaken er ferdig når du kan stikke en trepinne eller gaffel ned i bunnen uten at det henger deig igjen.

Avkjøl. Lag sjokoladekremen mens kaka kjøles ned.

Sjokoladekrem

  • 150 g smeltet 70% sjokolade
  • 3 eggeplommer
  • 120 g aquafaba (fra Rema 1000 sine 290 g økologiske kikerter – NB! Kikertene skal ikke brukes, kun laken de ligger – det er det som heter aquafaba)

Smelt sjokoladen og la den avkjøle seg litt før du rører inn eggeplommene. Ikke rør mer enn du trenger.

Mens sjokoladen smelter, pisk aquafabaen stiv.

Vend inn 1/3 om gangen av den piskede aquafabaen i sjokoladen med en slikkepott.

Smør kremen utover kaka når den ikke lenger er varm.

Topping

En skikkelig haug med jordbær eller andre bær. Du kan også bruke tørkede blomster eller hakka nøtter er digg på toppen, men da mister kaka friskheten. Fortsatt god da. Bruker du bær, kjør på så du får masse bær, fullt av antioksidanter og godsaker, og er med på å redusere hvor mye kake du spiser. Og det er sikkert digg med hakka nøtter oppå bærene igjen, og da får du ekstra med fiber, planteprotein, og andre næringsstoffer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *