Vannkefir – forfriskende og sprudlende drikke med probiotika

Vannkefir er en probiotisk drikke med lange tradisjoner. Den er enkel å lage, men krever litt tid.

Vannkefir smaker utrolig godt og kan varieres i smakskombinasjoner, alt etter eget ønske og kreativitet. Det er en frisk drikke med bobler.

Brus erstattes fint av denne drikken. Hos oss er den populær både hos barn og voksne, og passer til herdags og fest. Ekstra populær er den med bærsmak.

Det er flere fordeler med å drikke vannkefir. Under fermenteringsprosessen (gjæringsprosessen) dannes organiske syrer som gjør fordøyelsen mer effektiv og øker magesyreproduksjonen. Det dannes også bakterier av den gode typen til tarmfloraen.  Bakterie- og gjærinnholdet i vannkefiren varierer fra gang til gang og kefirkornene utvikler ulike egenskaper. Men det er mulig å si noe om hva det vanligvis inneholder. Se oversikt helt nederst. Og for ordens skyld, alle mennesker har bakterier og gjær i kroppen. Det er balansen og typen av bakterier og gjær som er avgjørende for helsen. Så bakterier og gjær er dine venner.

Det som gjør vannkefir til en probiotisk drikke er vannkefirkornene. Vannkefirkorn ser ut som kokt blomkålris eller kokt risengrøtkorn og kjennes ut som små svamper. Disse får du lett tak i hos norske og utenlandske nettbutikker, eller ved at du får de fra noen som har til overs. For etterhvert som det lages flere runder vannkefir vil kornene formere seg, spesielt om de behandles godt. Da kan du gi videre til andre eller øke produksjonen. Og behandler du de bra varer vannkefirkornene uendelig.

I oppskriften er det en del sukker. Sukkeret er til bakteriekulturen, uten sukker sulter vannkefirkornene og dør. Men det er ikke så mye sukker igjen når fermenteringsprosessen er ferdig og du skal drikke den.

Vannkefir grunnoppskrift (1 liter)

  • 2 ss vannkefirkorn
  • 4 ss sukker – helst økologisk rårør sukker
  • 1 liter vann
  • 1-2 ss økologiske rosiner – kan sløyfes
  • 1 tjukk økologisk sitronskive – kan sløyfes

 

Bland vann og sukker og rør til det meste er blandet sammen. Du kan også varme vannet, men da må du vente med å tilsette vannkefirkornene til sukkervannet er romtemperert for å ikke drepe bakteriene.

Tilsett vannkefirkornene og evt rosiner og sitron.

Jeg brygger vannkefir i en glasskrukke som enkelt kan fås tak i på butikker som IKEA, jernia eller lignende. Type norgesglass. Mens kefirkornene er i legger jeg glasslokket løst oppå fordi bakteriene produserer gasser som kan lage trykk i glasset om det er lufttett. Du kan også legge et håndkle eller papir over med strikk for å hindre at fluer og støv kommer nedi.

La stå på kjøkkenbenken i 24-48 timer for å fermentere. Jeg foretrekker 48 timer, men prøv deg frem ved å smake underveis. Jo tidligere du avslutter fermenteringsprosessen, desto søtere vil vannkefiren være.

Fisk opp rosiner og sitronskive som flyter på toppen. Bruk en sil for å skille vannkefirkorn og vannkefiren.

Oppbevares i kjøleskap og holder flere uker. Fermenteringsprosessen vil fortsette i kjøleskapet, men i mye mindre grad enn om den sto på kjøkkenbenken med vannkefirkorn i, hvilket betyr at vannkefiren vil bli bittelitt syrligere med tiden. Men stort sett drikkes en liter vannkefir fort her i hus, så sjelden det er et problem med holdbarheten.

Får du tak i en større beholder kan du selvfølgelig øke oppskriften og lage mer når du først er i gang.

Tilsette smak / etterfermentering

Når vannkefiren er ferdig fermentert etter din smak kan du leke deg med ulike smakskombinasjoner. Jo lenger vannkefiren får stå med tilsatt smak desto sterkere smaker det.

Lar du vannkefiren stå på benken nye 24 timer etter at du er ferdig med grunnoppskriften med smakstilsetningene og lufttett beholder vil det dannes kullsyre i drikken.

I det siste har jeg tilsatt smak, latt det stå noen timer og fylt opp vannkefiren på en lufttett flaske for å utvikle kullsyre. La det stå på kjøkkenbenken til det totalt har gått 24 timer ca.

Her er våre smaksfavoritter:

  • Naturell
  • Med bringebær, jordbær eller blåbær – tilsett 2-3 ss frosne eller ferske bær
  • Ingefær – tilsett 1-2 ss revet ingefær
  • Honning og appelsin

 

Utstyr

Unngå å bruke metall, noe bakteriekulturen ikke liker. Bruk utstyr av glass, stoff (klede til å sile) og tre.

 

Hvorfor økologisk?

Bakteriekulturen skal vokse og formere seg, og renere produkter gjør prosessen lettere. Dersom du ikke har økologisk sitron kan du skjære av det gule skallet.

 

Oppbevaring av vannkefirkorn

Jeg oppbevarer de i kjøleskapet, i et glass/krukke med vann som dekker de. Blir de stående lenger enn 2-3 dager slenger jeg oppi litt sukker. Vannkefirkornene bør brukes igjen innen 5 dager, står de lenger trenger de mer sukker for å ikke sulte og dø.

 

Oversikt over bakterier og gjær du finner i vannkefir

Bakterier

Typer Lactobacillus
L. brevis
L. casei
L. hilgardii
L. hordei
L. nagelii

Typer Leuconostoc
L. citreum
L. mesenteroides

Typer Acetobacter
A. fabarum
A. orientalis

Type Streptococcus
S. lactis

Gjær

Hanseniaospora valbyensis
Lachancea fermentati
Saccharomyces cerevisiae
Zygotorulaspora florentina

 

Under ser du bilder av vannkefir med bringebær.

 

Kilder:

  • http://www.culturesforhealth.com/water-kefir-frequently-asked-questions-faq
  • http://www.culturesforhealth.com/water-kefir-grains-composition-bacteria-yeast

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *