Nøkkelen til å prestere mer

Jeg deltok på et webinar med den svenske suksesscoachen Anders Haglund for ikke lenge siden. Han jobber innen samme retning som meg, og jeg synes han har en enkel måte å forklare hvordan prinsippene om livet er i spill.  Webinaret handlet om hvordan prestere bedre, tittelen var: The Keys to Performance Excellence. En tredjedel av Anders’ kunder er toppidrettsutøvere. Men det han peker mot gjelder alle som ønsker å lære seg noe nytt eller skape endringer i livet. Tenkte jeg kunne dele noen tanker som dukket opp hos meg etter webinaret.

Jeg begynner med å gjøre et skille mellom å prestere og føle seg bra. Vi øver og repiterer for å bli bedre på det vi øver på, ikke for å føle oss bra. Selvfølgelig kan det gjøre deg glad og fornøyd, men det er fordi du har en ide om at det gjør deg glad og fornøyd. Det er altså ingen automatikk i at du vil føle deg bra når du presterer. Hvis du har mistet gnisten og du er frustrert, da vil også prestasjonen din dale. Så fort det føles anstrengt psykisk kan du slå deg til ro med at du er på et dødt spor. Men ikke la anstrengtheten (mulig jeg lager nye ord nå..:) ) bli til en ny analyse. Å slå seg til ro med dødt spor mener jeg la det ligge og se i en annen retning. Ikke bruk mer tid på det. La det tilhøre en del av fortiden og vær avslappet med det.

Føle seg bra kan du gjøre når som helst og uten grunn. Det har altså ingenting med prestasjon å gjøre. Jeg skrev litt om å ha det bra der du er nå i dette innlegget om du vil lese mer om det: Hvordan ha det bra NÅ.

Men skal du prestere, altså lære deg noe nytt eller gjøre noe annerledes eller bedre, så finnes det en enkelhet rundt dette. Det kan være hva som helst. Og hva vi anser som en prestasjon er jo også individuelt. Med andre ord, vi skaper selv det vi ønsker oss i fremtiden.

Så hva er nøkkelen til å prestere? Det er altså enklere enn du tror å få til det du vil. Men vi gjør det komplisert med tanker om prestasjoner. Mange tanker om hva som skal gjøres, hvordan, hva som skal huskes. Som barn er vi født til å prestere, uten å lage et nummer ut av det. For hver nye ting som skal læres – hvilket er enormt mye hvis vi tenker på utviklingen fra et spedbarn til en voksen – så gjør barnet ALLTID så godt det kan og har ingen tvil og usikkerhet om prestasjonene. På samme måte er det med dyr, de gjør det de skal gjøre for å utvikle seg uten å tenke så mye på det.

Når vi er umotiverte er det gull å se at opplevelsen kommer fra oss selv, og ikke fra utsiden. På den måten får vi en sjanse til å se at om vi handler på umotiverte og negative tanker som er i øyeblikket kan det være destruktivt for dine prestasjoner og oppnåelser. Kanskje ender det med en nedadgående spiral og i motsatt retning av det du ønsker å oppnå.

En vanlig misforståelse er at jo mer vi styrer og ordner, desto mer berettiget er vi til fremgang. Og dersom fremgang og suksess kommer uanstrengt er det et lykketreff. Dette er en misforståelse fordi det er når vi får en mer avslappet holdning og er oss selv vi gir vårt største potensiale en sjanse til å komme frem. Vi vil være åpne for nye perspektiver og nye ideer. Og med nye ideer kommer nye løsninger.

Så hvordan oppnå gode resultater – vær som et barn. Legg bort overanalysen og ha full tillit til at du at har alt du trenger for å lære deg det du ønsker. Det er kun et spørsmål om tid før du er der. Vær deg selv, vær leken, vær avslappet og uhøytidelig, kast deg ut i det, gjør ditt beste der du er i dag, og ha det barnlig moro – da strever du mindre og presterer bedre.

 

Krabbende baby

En baby har mange stadier før den går, uten å tenke mer over det. Utviklingen skjer i en naturlig prosess.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *