21. LUKE – SUPERENKEL JULESYLTE TIL JULEFROKOSTEN

Wow, noen ganger blir man rett og slett tatt på senga over hvor enkelt ting er. Sylte ble enda eksempel.

Jeg ELSKER sylte, og for meg er det ikke jul uten. Jeg har drømt om å lage det i mange år, men utsatt og droppet det. Ikke visste jeg hvordan, sikkert vanskelig osv. For ikke mange dagene siden bråbestemte jeg meg for å lage. Det krevde svært liten innsats, faktisk ble den laget mens jeg så på en julefilm.

JULESYLTE

  • 1,5 kg ribbe
  • 1,5 ss salt
  • 1 toppet ts pepper – nykvernet svart eller hvitt
  • 1 toppet ts allkrydder pulver
  • 1 toppet ts nellik pulver
  • 1 toppet ts ingefær pulver
  • 5 ts gelatin

Ha ribben i en stor kjele dekker med vann. Varm opp til kokepunktet og la ribben få trekke rett under kokepunktet i 2-3 timer til den slipper benene.

Ta ribben ut og la den kjøle seg ned til du klarer å jobbe med den, men fortsatt varm.

Bland resten av ingrediensene mens den kjøler seg ned.

Jeg brukte en påleggspresse, men en glassbolle, ildfast form eller brødform funker bra. Dekk med bakepapir eller et fuktig håndkle. Det skal legges press på sylta, så gjør ingenting at formen er så liten at kjøttet er litt over kanten. Og kjøttet skal presses sammen, så det blir mindre enn du kanskje tror.

Dra ut bena. Skjær av svoren, den brukes på bunn og topp. Dra ut bena og skjær i skiver. Start med svoren og strø krydderblanding over. Legg deretter lagvis kjøtt og krydderblanding og avslutt med svor om du har mer igjen. Dekk over og legg på press, gjerne så mye som 3-6 kg. Vær kreativ med fjøler, tunge bøker, wokpanner, jerngryter osv hvis ikke du har en påleggspresse. Funker bra det også. Jeg lånte påleggspresse av mamma, så kanskje dere allerede har en i familien du kan arve. Dette var jo mer vanlig å lage selv før.

Sett kaldt til dagen etter, 12-24 timer og sylta er klar!!

Anbefales å prøve!!


Holder seg i kjøleskap 2-3 dager. Hvis du lager en svak saltlake holder den fort 10-14 dager. Eller du kan fryse i passe biter, frysing kan gjøre den litt smuldrete, men verdt å gjøre om du vet du ikke spiser opp alt.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *