7. LUKE – JULEGRØT – OPPSKRIFTER MED BEDRE NÆRING OG MELKEFRI VARIANT

Julegrøten kommer vi vel ikke utenom? Elsket av store og små. Det er jo ikke så rart, det er jo så godt.

Men julegrøten som mange kjenner den har noen ulemper. Det er et lite balansert måltid, mange får vondt i magen og man blir sulten ganske fort igjen. Men fortvil ikke, jeg har gode råd for alle tre utfordringene.

Først er det den pimpa varianten, den som har ekstra næring. Hvorfor gjøre det lurer du kanskje? Jo, riskornene som brukes til å lage julegrøt av er polerte ris med mye stivelse, altså karbohydrater, og lite næring da næringen i kornet hovedsakelig ligger i skallet. Så mye som 80% av risen er stivelse, og det er mye. 6-7% er protein. I valg av melk anbefaler jeg å bruke de fete melketypene for å balansere næringen. 100 g risgrøt gir 14 g karbohydrater, 3,2 g protein og 2,9 g fett. Du får også i deg en del a vitamin, natrium, kalium og fosfor. Når du pimper grøten med egg, gelatin og maca får du en bedre balanse mellom karbohydrater, protein og fett, den holder deg mett lenger, har tettere næring i form av viktige byggeklosser for kroppen. Visste du at egg inneholder litt av alt vi trenger av næringsstoffer utenom c vitamin? Og at gelatin er en ypperlig måte å øke proteininnholdet med sine 90% protein? Og at maca er Peru sitt svar på ginseng?

Tåler du ikke melk, har jeg forslag til hva du kan ha i istedenfor fløte i oppskriften. Oppskriften på den pimpa og næringsrike julegrøten finner du her: http://www.helenesundby.no/julegrot-og-naering/

Så er det den enkle varianten uten melk. Tåler du melk er det supert, men om du får vondt i magen etter risengrynsgrøten bør du vurdere alternativer. Den kan også pimpes, sjekk oppskriften over. Risengrynsgrøt uten melk kan fort bli litt tam. Melk setter god og rund smak, og gir en kremet konsistens. Men det er noen tips som hjelper:

  • Salt fremhever smaken og saltbalansen her er ekstra viktig for smakens skyld.
  • Det kan fort bli litt lite fett, avhengig av melketypen du bruker. Jeg synes ikke kokosmelk er så godt i risengrynsgrøt, det blir liksom noe annet, men mange liker det veldig godt. Kokosmelk har en stor fordel, og det er at den har mer fett. Litt lengre ned i innlegget får du en enkel oppskrift på hjemmelaget kokosmelk. Havremelk, eller iKaffe er et godt alternativ, den gir en søtere smak. Ellers bruker jeg mandelmelk. Jeg lager mandelmelk selv, det er veldig enkelt, mye billigere enn kjøpevarianten og man slipper unødvendige estoffer og konserveringsmidler. Link til oppskrift lenger ned i innegget.
  • Et tredje tips er å tilsette litt søtning, for eksempel klar fibersirup eller vanilje – vaniljestang, tørket pulver eller vaniljeessens funker bra.

For oppskrift til melkefri julegrøt, sjekk her: http://www.helenesundby.no/risengrynsgrot-uten-melk/

 

 

Julegrøttopping

Jeg vil si litt om julegrøttopping også jeg, for her kan man gjøre små knep for en sunnere julegrøt.

  • Dryss over hakka nøtter, mandler og rosiner.
  • Ta gjerne en god klikk smør, klarnet smør eller rapskokos.
  • Vær bevisst på hvor mye sukker du strør over. Kanskje du kan bytte med sukrin eller annen søtning? Kokossukker er også godt over. Sukker alene avler mer søtsug.
  • Banan i skiver eller annen oppskjært frukt og bær er også godt over. Eller kanskje lune bær som er enkelt å slenge sammen ved å varme frosne bær. Bruker man bær eller frukt får man søtning, men også mye mer som metter søtsuget. Sukker alene har en tendens til å avle mer søtsug.

Oppskrift på melkealternativer

Kokosmelk

  • 2,5 dl kokosmasse
  • 5 dl vann

Kok opp vannet og hell over kokosmassen, la det trekke i 20 minutter eller et par timer alt ettersom hvor mye tid du har. Kjør det hele i en blender til det er en jevn masse. Sil massen i en nøttepose, gjennom en finmasket sil eller et kjøkkenhåndkle/klede, press slik at du får med mest mulig.

Kokosmassen kan du tørke i ovnen på 50ºC med en sleiv i ovnsdøra for å slippe ut fukt. Når det er helt tørt kan du bruke det som det er eller ta det i en kjøkkenmaskin for enda finere mel. Nå har du både kokosmelk og kokosmel til en billig penge.

Mandelmelk

Vil du lage din egen mandelmelk? Sjekk oppskriften her: http://www.helenesundby.no/mandelmelk/

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *