Hvordan bryte dårlige matvaner

I et tidligere blogginnlegg skrev jeg om hva som kjennetegner matavhengighet og usunt forhold til mat. Blogginnlegget kan du lese HER.  I dette innlegget kommer flere tips for hvordan få et balansert forhold til mat, også de matvarene som oppleves som vanskelige.

 

Keep it simple – aller viktigst!

Ditt forhold til mat blir det du gjør det til. Tenker du mye på at det er vanskelig blir det også vanskelig, er du negativ til maten blir maten en negativ opplevelse. På den andre siden, matglede avler matglede, og et åpent nysgjerrig sinn gir åpenbaringer som hjelper det å endre på en enklere måte. Men det må være oppriktig ønsker og tanker, hvis ikke har de ikke den effekten du vil ha.

Det er altså tankene dine som bestemmer din opplevelse. Gjør det enkelt og spis rene råvarer og spis variert.

Det du trenger å tenke på når det gjelder matinnhold er kjøtt, grønnsaker og gode fettkilder. Gled deg over alle fargene som kommer med naturlig og rene råvarer. Så kan du variere i det uendelige.

Kast alt av ferdigposer osv i skapet. Til tross for at ferdigmat seiler under flagget «raskt og enkelt» er ikke det tilfelle. Hvis vi blir hjelpesløse uten posemat har posematen tatt kontrollen. Næringsfattig er den også.

Kanskje du ikke er overbevist nå, men det er enklere å lage mat med rene ubehandlede råvarer. Trenger du inspirasjon, kjøp en kokebok som appelerer til dine sanser og dine tanker der du er i dag. Ha tillit til deg selv, alt du trenger ligger allerede i deg.

 

Ro ned

Stress skaper ubalanse i hode og kropp. For en som er avhengig er veldig mange tanker reproduserte tanker, akkurat som om en tanke er satt på repeat. Kanskje du ikke ser det, men det er én tanke med mange formuleringer.

Hvis du spiser for å dempe følelser, hjelper det veldig å lære seg hvor følelser kommer fra. Og de er 100% skapt av oss gjennom tankene våre. For å finne løsningen nytter det ikke å se på problemet.

La hjernen få fri. La det bli stille og nyt det. La perspektivet over situasjonen og livet få et skifte. Stol på at du har alt du trenger for å takle dette.

 

Å bryte et mønster

Når vi er på vårt laveste er det vanskelig å se klart og bevare roen. Det er helt ok, bli kjent med disse sidene uten å straffe deg selv. Og hvis du er så overveldet av tankene at du ikke ser løsningen ring en venn, gå en tur, eller gjør noe annet du vet kan bidra til å skifte perspektivet der og da.

 

Spis næringstett mat

Spis næringstett mat med masse variasjon. Litt avhengig av din vitamin- og mineralstatus kan det være lurt å ta multi kosttilskudd, se mer om kosttilskudd lenger ned. Næringsrik mat holder deg mer stabil og uten sug etter noe.

Sørg for å få i deg nok mat, men ikke mer enn at du er passe mett. Mange spiser lite for spare kaloriene, og ender med å sprekke. Spis nok mat slik at blodsukkeret er stabilt og du er mett over lengre tid.

 

Noen kosttilskudd som kan hjelpe

Probiotika, og spesielt typen bifidobacteria kombinert med L-glutamin styrker og reparerer tarmene med masse gode bakterier som holder deg lengre unna sug.

B vitamin spiller en viktig rolle i stressmestring, og et B vitamin kompleks innholder alle B vitaminene.

C vitamin bidrar til normal energiomsetning og våkenhet. Det bidrar også til å redusere utskillelse av kortisol, stresshormonet. Kronisk høye nivåer av kortisol øker blodsukkeret, som igjen skaper en berg og dal bane for ditt humør og helse.

Mineralene magnesium, kalsium, potassium, sink, krom, manganese, og selen er gode kilder til reduksjon av stress.

 

DSCN6836

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *