Grønnsaker i sesong er de beste grønnsakene – mest næringsrike og smakfulle!!

Krutt i form av grønnsaker som er i butikkene nå. Mat i sesong er på sitt mest potente og næringsrike. Det er ofte billigere også, på grunn av tilgjengeligheten.

Hvilke grønnsaker er på tallerkenen din i dag?

Her får du eksemplet på næringsinnhold i noen av de:

Rødbeter er rike på kostfiber og B-vitaminet folat. Den flotte fargen skyldes en kombinasjon av betacyanin og betaxantin, som gjør rødbeten til en strålende antioksidantkilde.

Selleriroten er svært kalorifattig, men en skikkelig kostfiberbombe. Den er rik på C-vitamin og B-vitaminet folat. Folat er viktig for dannelsen av friske røde blodceller og normalt DNA (arvestoff).

Gulrøtter er en ypperlig kilde til A-vitamin. A-vitaminet finnes i gulrot i form av betakaroten. Kroppen omdanner betakarotenet til aktivt A-vitamin, som er viktig for synet og immunforsvaret.

Reddiker er rik på kostfiber og vitamin C.

Kålrot er rik på vitamin C og en god kilde til folat. C-vitamin er viktig for immunforsvaret og for å fornye kroppens bindevev.

Pastinakk er rik på stivelse og B-vitaminet folat, samt en kilde til kostfiber, niacin og kalium, som kan bidra til å senke blodtrykket.

Ingefær er en av de mest antioksidantrike matvarene vi har.

Søtpoteten inneholder store mengder betakaroten og mye kostfiber. Jo mer oransje søtpoteten er, jo høyere innhold av betakaroten.

Løk: Helsedirektoratet anbefaler spesielt at ulike typer løk bør inngå i kostholdet. Løk inneholder svovelforbindelser som reduserer risikoen for gjentetting av blodårene og er bra for hjertet. Videre er løk rik på fiber som bidrar til god tarmhelse og sterkt immunforsvar.

Kål er en kalorifattig og fiberrik grønnsak som er rik på vitamin C og B-vitaminet folat. Kål inneholder faktisk like mye C-vitamin som appelsin(forutsatt at den spises rå)!

Kilde: Kiwi

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *