Hvorfor D vitamin er viktig – og hvor du finner det

D vitamin er i vinden som aldri før, og med god grunn. Listen over hva D vitamin bidrar med har vokst kraftig, og fortsatt legges det til nytt. Her kommer litt om hva D vitamin er, hvorfor det er viktig og til slutt gode kilder til D vitamin.

 

Hva er D vitamin?

D vitamin er fettløselig stoff og en viktig byggesten for kroppen. Til tross for vitaminstempelet er D vitamin faktisk et hormon.

 

Hvorfor er D vitamin viktig?

D vitamin er viktig for immunforsvaret. D vitamin hindrer kroppen å overreagere og gå til agrep på egne celler. Autoimmune tilstander er tilstander hvor kroppen rett og slett går til angrep på seg selv. Diabetes 1, allergi, eksem, stoffskifteproblemer (både høyt og lavt), cøliaki, lupus, multippel sklerose og revmatisme er noen av de vanligste autoimmune sykdommene.  Flere av disse sykdommene blomstrer opp i perioden hvor D vitaminstatusen er lav, om vinteren. Lignende variasjoner kan også skje ved betennelser av ulike typer.

D vitamin spiller en viktig rolle i tarmene. Vi trenger D vitamin helt fra livets start i mammas mage. Det hjelper med å holde bakteriebalansen i sjakk og regnes som viktig når bakteriefloraen i tarmene  skal utvikles etter fødsel og vedlikeholdes. D vitamin stabiliserer miljøet i tarmene og og påvirker bakteriefloraen på en positiv måte gjennom livet.

D vitamin styrker skjelett og tenner ved å øke opptaket av kalsium og fosfat i tarmen. I tillegg hindrer det kalsium å skilles ut av kroppen. Tilstrekkelig med D vitamin må til for å utvikle nok benvev og få sterke knokler. Det er også viktig for styrke og muskelmasse, og smerter i muskler lindres. Det viser seg at eldre faller mindre med nok D vitamin pga økt styrke og balanse. Utvikling av gikt kan bremses og lindres. Det er også interessant å merke seg at leddgikt ofte er mindre plagsom i sommermånedene med sol, enn vintermånedene. Multippel sklerose kan beskyttes med D vitamin.

D vitamin smører alle celler i hele kroppen og er sentralt i utviklingen av sentralnervesystemet og hjernen. Hjertet har godt av D vitamin, da blodet flyter lettere. D vitamin kan stanse utviklingen av diabetes 2. Diabetes gir også økt risiko for hjerte og karsykdommer, også her er D vitamin en viktig bidragsyter.

Enkelte former av kreft er også knyttet mot D vitamin status. Økt D vitaminstatus kan redusere risiko eller bidra til økt overlevelse.

D vitamin er viktig for psykisk helse, og mangel knyttes mot lidelser som depresjon, stress og angst. Hos eldre er vitaminet viktig for å bevare hjernefunksjoner og kognitive evner. Flere studier har vist bedring mot ADHD symptomer som konsentrasjonsproblemer og impulsivitet.

Hud og hår har også godt av nok D vitaminer. D vitaminer beskytter huden og holder den ung og frisk lenger. D vitamin har betennelsesdempende effekt, og beskytter alle celler i kroppen – også hudcellene. Fettsyrene smører huden innenfra, og gjør cellene sterkere og mer fleksible, og er god mot betent hud.  D vitamin gir håret fukt og glans. Eksem kan lindres med nok D vitamin. Studier viser at grupper med eksem veldig ofte har D vitaminmangel.

Generelt gjør mangel på D vitamin at du eldres raskere.

Det finnes mye materiale rundt D vitamin og hvofor det er viktig. Dette innlegget er ikke fullstendig på denne måten. Under gjør jeg et forsøk på å lage en oversiktsliste på hvorfor D vitamin er så viktig. Suppler gjerne med dine innspill i kommentarfeltet.

 

Oppsummert er D vitamin viktig for følgende områder:

 • viktig for opptak/utnyttelse av kalsium og fosfor, og bidrar til normale kalsiumnivåer i blodet
 • viktig for knokler, tenner og muskelfunksjon
 • viktig for psykisk helse
 • viktig for nervesystem og alle celler, spesielt hjerneceller
 • viktig for å hindre utvikling av autoimmune sykdommer og diabetes
 • viktig for hjertet og immunforsvaret
 • har en rolle i bakteriefloraen i tarmene
 • spiller en rolle i celledelingsprosessen
 • godt for hud og hår

 

 Optimalt opptak

Siden D vitamin er fettløselig er det viktig at det inntas med fett for at det skal bli tatt opp av kroppen. Det er spesielt viktig hvis du tar kosttilskudd eller drikker d vitamin berikede produkter som er magre. Anbefaler på det varmeste å få D vitamin fra en naturlig kilde.

Undersøkelser viser at de aller fleste har underskudd i D vitaminlagrene og vil nyte godt av å øke inntaket, med naturlige kilder eller som kosttilskudd.

Sola er en viktig kilde til D vitamin. Men sola må stå høyt for å gi den effekten du ønsker. Sola står ikke høyt nok i månedene som slutter på r, altså september-februar. Dekker du til huden trenger du mer tid i sola for å dekke behovet. Med årene reduseres hudens evne til å lage D vitaminer, faktisk kan den reduseres helt ned til 25% sammenlignet med yngre, og derfor ikke så rart at mange eldre har D vitaminmangler. Dersom du er lite i sola eller sommeren er dårlig er det lurt å innta vitaminet i annen form.

Det er ulike meninger om hva som er optimal daglig dose D vitamin. De fleste land anbefaler 10-20 mikrogram. For overvektige an dobbel dose inntas. Forskere mener gravide bør ta inntil 100 mikrogram. 50 mikrogram daglig vil øke et vinternivå til sommernivå.

Det er verdt å merke seg at vitamin D3 er den varianten som blir mest effektivt utnyttet hos dyr og mennekser.

Det er leveren og nyrene som gjør om D vitamin til biologisk aktive vitaminer. Sykdommer som går utover leveren og nyrenes funksjon kan ha D vitaminmangel pga dette.

 

Naturlige og gode kilder til D vitamin:

– Sommersol – minimum 30 minutters eksponering i ansikt, hender og underarmer uten solkrem. Sola gir ikke nok D vitaminer fra september-februar.

– Fiskeolje – anbefaler å bruke en av kvalitet. Det er ikke alltid så lett å finne i jungelen av dyre fiskeoljer, hvor pris ikke alltid samsvarer med kvalitet. En god indikator på dårlig fiskeolje er når du raper tran, hvilket betyr at fettet har harsknet. Jeg har vært veldig fornøyd med SanOmega sin (sanhelse.no).

– Alle typer fet fisk – makrell, laks, sardiner, tunfisk, sild, torskerogn

– Eggeplomme

– Smør

– Lever

 

Sol

En god kilde til D vitamin på sommerstid

 

Kilder

 • Den store boken om vitaminer og mineraler; Abraham Hoffer og Andrew W. Saul; Forlaget Lille Måne 2013
 • http://www.dagensmedisin.no/debatt/nye-funn-om-d-vitamin-og-helse-/
 • http://www.aftenposteninnsikt.no/7-juli-og-august-2013/d-vitamin-boomen-siste-nytt
 • http://www.forskningsradet.no/prognett-psykiskhelse/Nyheter/Tran_og_Dvitamin_Enda_sunnere_enn_du_tror/1254007695954/p1228296355804
 • http://www.lef.org/Magazine/2010/6/Optimal-Skin-Protection-with-Vitamin-D/Page-01
 • http://paljabekk.blogspot.no/2014/12/autoimmune-sykdommer-og-livsstil.html
 • http://forskning.no/mat-overvekt-diabetes/2011/09/d-vitamin-mot-diabetes
 • http://nhi.no/livsstil/unnga-fallulykker-med-d-vitamin-33984.html
 • http://www.bbc.com/news/health-25946116

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *