Hvorfor økologisk – en miniguide

Det er mange grunner til å velge økologisk. Her kommer en del av de. Har du innspill, suppler gjerne i kommentarfeltet:)

Det er greit å huske på at en øko sertifisering ikke er eneste måte å drive økologisk, det handler om tankesett og verdier. Mange driver etter økologiske prinsipper uten sertifisering.

Og ja, det er sikkert noen aktører som ønsker å utnytte merking som økologisk og kanskje ikke har den indre drivkraften for økologiske prinsipper. Men det bør ikke være et argument for å ikke kjøpe økologisk, da dette helt klart er i mindretall og vil etterhvert bli synlig.

Levende jord

Matjorden i verden er faktisk en knapp ressurs. Økologisk (eller enda bedre biodynamisk) ivaretar det komplekse livet med flere mikroorganismer og meitemarker i større grad. Meitemarken har en vital rolle for jorda, den drenerer, sørger for lufting og omsetting av organisk materiale. Bakterier, sopp og bittesmå organismer skaper levende jord og gjør den mer fruktbar.

 

Biene

Disse summende superkreftene er avgjørende for matproduksjon. De pollinerer rundt en tredjedel av maten vi spiser! En viktig årsak til bienes død er den massive bruken av sprøytemidler. Bier og humler lever bedre med et økologisk jordbruk.

 

Frukt og grønnsaker

Økologisk frukt sprøytes ikke med kjemisk-syntetisk insektmidler. Det er heller ikke tillatt å bruke voks og soppmidler for å forlenge holdbarheten. Det er trygt å bruke skallet på den økologiske frukten og de inneholder mer antioksidanter.

For grønnsakene brukes det ikke kunstgjødsel eller kjemisk-syntetisk sprøytemidler. Økologiske grønnsaker tar litt lenger tid –  den tiden naturen har satt av. Men inneholder mindre vann, hvilket betyr mer smakfulle og næringsrike grønnsaker pr kilo. Så hvis det er smak og næring som veies taper en ikke på å kjøpe økologiske grønnsaker.

 

Korn

Undersøkelser viser mindre muggsoppgifter i økologisk dyrket korn enn annet korn. Det brukes husdyrgjødsel og vekstskifte istedenfor kunstgjødsel og kjemisk-syntetisk sprøytemidler. Vekstskifte betyr at bonden varierer hva som dyrkes på jorden. Dette reduserer skadedyr, ugress og sopp. Kjemisk-syntetisk sprøytemidler og ensidig kultivering av jorden bryter ned det biologiske mangfoldet. Heldigvis bygges det opp igjen ved økologisk drift. En bonus er at bønder som interesserer seg for økologisk drift også er interessert i gamle kornsorter som faktisk er bedre.  Kornsorter som emmer, enkorn, spelt og svedjerug.

 

Egg

Frittgående høner er ikke det samme som økologisk hønsedrift. De økologiske hønene får også gå ute og følge sine naturlige instinkter. De hakker i jorda etter naturlig føde som frø, planter, instekter og småkryp. De får kun økologisk fór og tilgang på dagslys i hønsehuset. Om natten er det mørkt så de får hvile.

 

Melk

Økologiske melkekyr er oftere ute på beite og spiser gress og kløver. Minimum 60% av foret skal være grovfor, ikke kraftfor. På økologiske enger er det et større mangfold av vekster som gir mer variert kost. Økologisk melk har ofte en gunstigere fettsyreprofil og høyere andel omega 3. Ekstra stor er forskjellen mellom økologisk melk og konvensjonell melk om sommeren. Alle mødre vet at det de spiser går rett i melka!

 

Kjøtt

Dyr på økologiske gårder lever mer i samsvar med naturlig atferd og behov. De har mulighet til å gå ute i frisk luft hele året, har bedre plass og får økologisk for. Økologisk kjøtt gir høyere kvalitet, smaksmessig og ernæringsmessig. Kjøttet har en sunnere fettsyreprofil og høyere andel omega 3.

 

Vin

Druer er en av fruktene som sprøytes mes! Undersøkelser viser høy grad av sprøyterester.. Økologisk og biodynamisk vin lages på druer uten bruk av kjemisk-syntetiske sprøytemidler og kunstgjødsel. Det brukes færre tilsetningsstoffer og det er krav om lavere innhold av svoveldioksider og sufitter. Heldigvis legger stadig flere om til økologisk drift.

 

Fisk

Fisken har fått mye mediooppmerksomhet i det siste. Mange arter av villfiskbestanden er truet, og konvensjonell oppdrettsfisk inneholder høye nivåer av miljøgifter knyttet til produksjon av fiskefor. Fisk og skalldyr fra bærekraftig villfangst er merket med et blått Ø-merke. Dette er med på å fremme bærekraftig fangst. Økologisk oppdrettsfisk er merket med grønt Ø-merke. Denne fisken er foret med med avskjær fra bærekraftig fisk eller fisk som ikke benyttes til menneskemat, øvrig for er økologisk. Økologisk oppdrettsfisk har mer plass og noten er fri for kobber. Det er ikke tillatt å tilsette syntetiske antioksidanter og/eller fargestoffer i fôret.

 

Kan økologisk landbruk mette hele verden?

Fattigdom skyldes fordelingspolitikk og ikke matmangel. Rundt 1/3 av verdens matproduksjon kastes! De fleste fattige lever på landsbygda og livnærer seg på småskalabruk. Økologiske metoder har stort potensiale. Et konvensjonelt landbruk er ikke bærekraftig og er ressurskrevende. Små og store bønder bør se mot økologiske prinsipper som baserer seg på allsidighet og bruk av lokale, fornybare ressurser.

 

Hva med restauranter?

Restauranter som benytter økologisk mat er også merket med en Ø. Gull, sølv eller bronsje. Utover det er det flere topprestauranter som fokuserer på norske og lokale råvarer av kvalitet, hvilket ofte leder de i retning av bønder/oppdrett som jobber ut ifra økologiske/biodynamiske prinsipper. Nettopp fordi det kjennes på smaken.

Kilder:

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *