Slik gir du slipp på ditt indre tyranni

Livet er en gave. Og hvordan vil du leve det? Lar du ditt indre tyrani holde deg tilbake? Bli med på trolljakt, spreng begrensningene, og få mer frihet og glede.

Alle gjør så godt de kan ut ifra der de befinner seg mentalt. Det er ingen unnskyldning for dårlig oppførsel, men en forklaring på tingenes tilstand. Er vi i mørket, er det helt naturlig å fomle. Alle har et ønske om å gjøre det som i øyeblikket gir mening for oss og mener hjelper oss. Så i mentale daler, eller mentalt mørke, kan vi ta dårlige beslutninger, i troen om at det vil gjøre noe godt for oss. Vi ser ikke de gode løsningene, de blir derfor heller ikke et alternativ.

Det er her og nå som betyr noe, det er faktisk alt vi har. Det er tankene vi har øyeblikk til øyeblikk som er avgjør hvilken opplevelse du har, enten det er av fortiden, nåtiden eller fremtiden. Vi kan gjenkalle minner fra fortiden, gode som dårlige, og få en opplevelse av de i nåtiden. Men det er nåtidens tanker om fortiden som gir oss opplevelsen, og ikke minnet vi tar frem i seg selv. På samme måte er det med opplevelser om fremtiden, vi kan glede oss eller grue oss til noe som ligger foran oss. Og også her er det tankene i nåtiden som former opplevelsen vår, ikke det vi gleder eller gruer oss til.

Et lite eksempel, hvis du minnes en gang du kranglet med din kjære så er det ikke at dere kranglet som gir deg følelsen du opplever når du minnes det, men dine tanker om krangelen. Og det er det som gjør oss så unike, vi har individuelle tanker om det som skjer i livene våres. Noen ganger kan det være vanskelig å se at tanken min kun er sann for meg, den er jo så sterk for meg! Men det er ikke tankens «styrke» som avgjør om den er sann eller ikke.

Vi har forskjellige opplevelser av samme ting fordi en tanke er sann for den enkelte. Selv i omstendigheter hvor vi kan trekke likhetstegn mellom opplevelsene våres er tankene våres individuelle, bare med mindre variasjon. For eksempel en bilulykke, de fleste vil være enige om at det er forferdelig og ikke bra, men opplevelsene våres er likevel forskjellig fra hverandre. Våre individuelle tanker er årsaken til våre unike opplevelser. Det igjen betyr at det er dine tanker som former din opplevelse, uansett om det er om fortiden, nåtiden eller fremtiden.

Når vi kjøper tankene og blir med de ned en dal eller inn i mørket blir sinnstilstanden tilsvarende. -Den blir mørk. Det kan vare en kort tid eller det kan vedvare. De holder oss tilbake. Beslutninger og idéer som springer ut fra dette er ikke så fruktbare og potensialet er deretter.

Å bli kvitt det indre tankekaoset og sprenge de indre trollene er heldigvis ikke så vanskelig som det kan se ut når vi ikke ser noe annet enn mørket. Det kan kun leve av de tanker som er negative og kaotiske. Hvilket betyr at du er like nær et annet perspektiv og en annen opplevelse som din neste tanke. Husker du hvordan tanken skaper din opplevelse? Og det er også det som hjelper deg ut. Det trengs altså kun én tanke for å snu opplevelsen din.

Dessverre kan vi ikke programmere oss til å få andre tanker får oss ut av sporet. Og hvis vi prøver på det, vil du nok oppleve mer frustrasjon enn utgangspunktet. Du har sikkert en gang prøvd på å tenke deg ut av noe du ikke så løsningen på, hvor lite det hjalp og frustrerende det var. Akkurat som løsningen virket enda lengre unna. Så når du minst ventet det, med andre ord ikke tenkte på det, så kom løsningen. Helt uanstrengt. Slik er samspillet vårt med tanker.

Like viktig som å vite at tankene våre skaper vår opplevelse er at de også går over. Alle tanker glir over i nye tanker. Forskjellen er når du kjøper tanken, da kommer flere av samme type. Ser du at det bare er en tanke, vil den automatisk smuldre opp. Kanskje den gir deg en sterk følelse når den popper opp, men når du ser at tanken er din og at den er harmløs har den ikke lenger betydning og får heller ikke rom til å forme opplevelsen din.

For at en tanke ikke skal gi betydning lenger må vi forstå at den ikke er sann. Forstå at det kun er vår tanke, ikke noe mer enn det. Det hjelper ikke å fortelle seg selv at den ikke er sann, så lenge du tror den er sann. Hvis du ikke ser dette er det bedre å bare la den være. Oppmerksomhet vil bare gjøre at den vokser.

Det er ikke noe galt med vonde opplevelser, men det er godt å vite at de springer ut fra tankene våre. Jeg synes det gir masse håp, å vite at opplevelsen springer ut ifra meg, og ikke kommer fra ytre omstendigheter. Å forstå det endrer så mye, når vi ser at vi ikke er styrt av utsiden.

Å stilne tankestormen kan virke vanskelig, fordi vi ikke har kontroll på tankene. Vi har derimot mer kontroll over hva vi gir oppmerksomhet. Gi oppmerksomhet til det du vil ha mer av og det vil skje.

Tanken er en gave. Det gir oss muligheten til å ha rike og gode opplevelser. Men vi har godt å kjenne til tankens natur, hvordan den virker, så vi kan bli vår egen guide i vårt indre liv. Slik stilner vi stormen av tanker slik at vi kan oppleve mental klarhet.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *