SURDEIGSBAKING – Alt du trenger å vite for å komme i gang

Min kjære surdeigsstarter har blitt delt ut til diverse kanter av landet, og spørsmålet som alltid dukker opp er «hva gjør jeg nå?» Så her kommer altså den vanntett planen for å komme i gang med surdeigsbaking.

For å oppsummere er det følgende som trenger oppmerksomhet:

  1. Har du surdeigsstarter? Hvis ja, hopp til neste punkt. Hvis nei, kan du like fint lage en selv.
  2. Hvordan oppbevare/behandle en surdeigsstarter.
  3. Lage surdeigsbrød.

 

1 – Surdeigsstarter kan du få fra flere hold

  • Du kan enkelt lage surdeigskultur, det tar noen dager og svært liten innsats. Alt du trenger er mel, vann og kanskje noen økologiske rosiner eller dadler. Sjekk oppskriften her: Lag din egen boblende surdeigsstarter og luftige surdeigsbrød
  • Er det noen du kjenner som kan gi deg litt? Det som er så fint med surdeigskultur at man aldri trenger å gå tom, derfor er det også veldig lett å gi videre. Når du blir kjent med hvordan en surdeigsstarter skal oppbevares og behandles skjønner du hvorfor.
  • Sjekk facebooksiden Melkesyregjæring, her er det flere du kan komme i kontakt med som kan gi deg en surdeigsstarter. Surdeigskultur kan også sendes i posten, men da er det greit at det gjøres i starten av uka, slik at kulturen ikke blir liggende lenger enn nødvendig i postgangen.
  • Det finnes også nettbutikker som selger tørket surdeigskultur.

 

2 – Oppbevaring og behandling av surdeigskulturen

Når du først har fått en surdeigskultur i hus, trengs det bevissthet rundt både oppbevaring og behandling da dette er levende mat. Men ikke vær redd, det er enkelt, og særlig når du har fått til rytmen.

Surdeigsstarteren må mates fordi det er en levende og aktiv kultur. Uten mat vil den etter hvert dø. Det er varierende mengde surdeig jeg har stående, noen ganger så lite som en ss, mens andre ganger et par desiliter. Surdeigsstarteren mates på følgende måte:

  1. Fyll på med ca 0,5-1 dl mel, jeg tar det alltid på slump. Du kan bruke ulike typer mel, jeg bruker det jeg har for hånden, som oftest siktet spelt. Noen skiller mellom grov og fin surdeigsstarter ved å bruke fint og grovt mel. Jeg synes det er mest praktisk å ta melet jeg har for hånden.
  2. Ha oppi litt vann og rør. Konsistensen skal være som grøt.
  3. Nå lar du surddeigsstarteren stå i romtemperatur 12-24 timer, til du ser den har puffet seg opp og er luftig.

Dette er det perfekte tidspunktet å bruke den til baking. Men det er ikke alltid så lett å time dette til bakingen. Det er ingen krise å bruke kultur som kommer rett fra kjøleskapet og i deigen du skal lage brød av. Jeg har gjort det mange ganger uten nevneverdige endringer i baksten.

Surdeigsstarteren kan du oppbevare i kjøleskapet, og helst på øverste hylle. Kjøleskapet kan være litt kaldt for surdeigsstarteren, og toppen av kjøleskapet er litt varmere enn nederst. I kjøleskapet kan den stå en ukes tid mellom hver mating. Står den lenger kan du risikere å drepe den, men det kan også være at den overlever. I verste fall får man tak i en ny, eller lager på ny. Oppbevarer du surdeigsstarteren i romtemperatur trenger den å mates hver dag.

 

3 – Lage surdeigsbrød

Når jeg skal lage surdeigsbrød gjør jeg følgende. Blander kun mel og vann i oppskriften til konsistensen av en tykk grøt, og lar det stå 4-18 timer alt ettersom hva som passer med døgnet mitt. Grunnen til at jeg gjør dette ekstra steget, er at brødet får de store, deilige luftlommene. Samtidig med at jeg gjør det, mater jeg surdeigsstarteren min. Så da står deigen på benken og surdeigsstarteren har blitt matet. Etter at timene har gått, og det passer meg har jeg oppi salt og surdeigsstarter i mel-og-vann-blandingen. Nå skal det stå nye 8-18 timer. Som regel for min del er det over natten.

Så er det å steke brødet, og min absolutte favorittmetode er grytesteking. Jeg plasserer en kjele med lokk, gjerne jerngryte, i ovnen og varmer den til 250 grader. Når ovnen og gryta er varm, tar jeg gryta ut forsiktig med grytelapper, lemper brødet over i gryta med en sleiv, har på lokket og inn i ovnen med det. Det er lurt å være raskt, slik at varmen ikke slipper ut, lukk helst ovnsdøren mens du lemper i brødet. Etter 45 minutter tar jeg av lokket, setter temperaturen ned til 200 og steker videre i 30 minutter ca.

Her har du oppskrifter på surdeigsbrød:

Det er mye annet du kan gjøre med surdeigsstarteren, og tre av mine favoritter er:

Alle mine oppskrifter med surdeigsbakst:

Er det noe jeg har glemt? Legg igjen en kommentar❤

Perfekte, luftige brød med knasende skorpe

Perfekte, luftige brød med knasende skorpe

 

Boblende og levende surdeigsstarter klar til å bakes med

Boblende og levende surdeigsstarter klar til å bakes med

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *