Kraft med kraft

Hjemmelaget kraft er et vidundermiddel av god mat som gjør fantastiske ting for kroppen din. Dette er verken hokuspokus eller nymotens ting, men tradisjonskost på sitt beste.

Visste du at kraft har følgende fordeler?

  • stimulerer fordøyelsen
  • reparerer tarmskader
  • bygger opp alt bindevev i kroppen
  • er den beste antiaging-mat du kan få
  • avgifter kroppen
  • virker søvnfremmende
  • demper infeksjoner
  • bygger immunforsvaret
  • styrker hjertefunksjonen

Hemmeligheten er gelatin og mineraler som utvinnes ved å koke kraftbein av fisk, fugl,storfe og vilt lenge nok slik at det trekkes ut i kraften. Skinn og hud er også bra å ta med. Velg kvalitet, helst vilt, økologisk og/eller gressforet dyr. Det dyrene spiser vil akkumuleres i kroppene deres. Styr i hvert fall unna gris fra konvensjonell produksjon. Eddiken du tilsetter i starten bidrar til at porene åpnes og slik at mineralene lettere trekkes ut.

Det er mange måter å innta kraft på, i koppen, sausen, suppa eller gryta. Det er enkelt å lage, faktisk lager den seg selv. Det eneste du trenger er å sette det i gang og fylle opp glass til frysing når den er ferdig. That’s it!

Jeg følger aldri oppskrift når jeg lager kraft. Den blir ut av det jeg har. Men under finner du en oppskrift som du kan ta utgangspunkt i.

 

Hjemmelaget kraft

  • Kraftben
  • 0,5 dl eddik
  • vann
  • eventuelt krydder

Fyll en stor kjele med gode kraftben. Ha i eddiken. Her kan du ta det du har. Jeg bruker som regel sherry-, vin- eller eplesidereddik. Fyll opp med kaldt vann til litt under kanten. La det stå slik 30 minutters tid slik at eddiken får gjort jobben sin.

Hvis du vil ha ekstra smak kan du tilsette pepperkorn, laurbærblad, urter, salt eller annet du liker.

Varm opp på middels sterk varme. Fjern skummet som danner seg på toppen. Ta kjelen bort fra platen når det begynner å boble litt i overflaten.

Ha kjelen uten lokk i en ovn på 80-90ºC. La den stå 2-3 døgn.

Ta ut kjelen og la kraften kjøle seg ned før du tar ut ben og siler. Hell over i glass og frys ned til senere bruk. Terninger også kan være smart, da kan du tilsette sauser for ekstra smak og fylde.

Siden kraft er den supermaten (eller superdrikke) den er, så kan du selvfølgelig også drikke den som den er. Bytt ut en eller to kopper te eller kaffe med kraft for alle de gode egenskapene kraften har.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *