Slik får du maks utbytte av solen, og dens d vitamin produksjon

Den beste kilden til d vitamin er sola. Men hvor trygt er det å eksponere seg for sol? Johan Moan er en fagperson, og ganske så kjent en, innen feltet. Et intervju av Moan på podcasten Mentaltreneren, av Frank Nilsen er anbefalt, men hovedpunktene er oppsummert her. Uansett er det gull verdt å kunne litt om hvordan vi kan forholde oss til sola for å høste fordelene og hvordan vi kan unngå ulempene sola kan medføre. 

Å oppholde seg i sola har flere fordeler, og det er ikke rart at vi blir litt hekta. Kroppen produserer betaendorfiner når vi oppholder oss i sola, som er smertestillende og øker velværet. Sola senker blodtrykket, blodårer i nærheten av huden øker i størrelser og gir bedre plass for blodet, pluss at det produseres stoffer som senker blodtrykket. 

Moan mener det er en katastrofe at myndighetene har gått ut med at d vitamin er giftig. For å bli forgiftet av d vitamin skal du ha så store doser at du neppe klarer det. Så om du tar en eller tre ss god fiskeolje om dagen lider du ingen nød. 2 ss fiskeolje gir ca 1500 IE, en dag i sola i badetøy gir rundt 10000 IE. Ved en evt forgiftning må man opp i 20000 IE over tid. Og tom da er det ikke sikkert at du vil merke noe fordi vi er forskjellig disponert. Moan forteller også at under hele sin forskningstid, har han ikke kommet over noen som har blitt forgiftet av d vitamin fra sol. Ikke veldig store muligheter for forgiftning altså. 

Vi trenger ulik mengde soling for å få tilstrekkelig d vitamin. Lyshudede trenger kortere tid enn mørkhudede og overvektige. Den mørke huden gjør det vanskeligere for sola av naturlige grunner, da disse naturlig kommer fra strøk som har mye sterkere sol. Og hos en overvektig er det slik at d-vitaminen som produseres i huden blir i fettet, da d vitamin er fettløselig, og da vil vi ikke få tilstrekkelig til blodet. 

Moen forteller at det er ikke entydig resultat på om solkremer beskytter mot kreft. Men det beskytter mot solbrenthet. Det hete temaet er tilsetningsstoffene, og hvordan det påvirker kroppen. 

Faren for hudkreft oppstår når kroppen soles for hardt og for lenge, og blir brent. Ikke uvanlig på våren med bleke vinterkropper som har lengtet etter sola i mange måneder. Eller når man soler seg mye i solarie, og brenner seg. 

Med solvett er sola helsebringende. Beskyttelsen mot kreft kommer fra hudens produksjon av d vitamin i kontakt med sola. 

 • Soler du deg mye, unngå å bli brent. 
 • Start forsiktig på våren. 
 • Noe solariumbruk er ok, men samme regler om solbrenthet gjelder her. 
 • Lysere hud trenger mindre tid i sola. En blek hudfarge trenger 1/6 av tiden i sola sammenlignet med en brunsvart hudfarge, for å produsere samme mengde d vitamin. 
 • Overvekt og mye kroppsfett trenger mer tid i sola for å produsere nok d vitamin, eller tilskudd. Grunnen til det er at det som kommer inn i kroppen blir liggende i fettvevet pga av d vitamin er fettløselig. Og her får ikke d vitaminet gjort sin jobb. Er du overvektig, er du i faresonen for mangel. 
 • Det er mest UVB midt på dagen. UVB strålingen beskytter i form av d vitamin produksjon, men er også den strålingen som kan øke sjansen for kreft, om en brenner seg. Men på grunn av den beskyttende faktoren lønner det seg å sole seg på denne tiden. Litt sol midt på dagen gir d vitamin og liten fare for kreft. Bruk klær og skygge som beskyttere. 
 • Fra klokken 1500 og mot kvelden er det UVA som det blir mer og mer av. Disse strålene trenger dypere inn i kroppen, og blant annet strålingen som er kjent for å gjøre huden eldre. De dype strålingen av UVA går dypere i kroppsvevet og kan skade innhold i blodet.  Etter kl 15 er det lite d vitamin produksjon i huden fra soleksponering. Med andre ord, ble det skje før kl 15. Soling fra morgen til da. 
 • UVA gir raskere og dypere brunfarge. UVB brunfargen kommer til syne etter et par tre dager, og holder et par uker. Ettersom UVB ikke trenger så dypt varer den kortere. Kanskje er ikke det viktigste å bli brunest, men å benytte seg av solens beskyttende egenskaper. 

D vitamin er beskyttende og viktig for kroppen på mange måter:

 • Betydelig redusert sjanse for hjerteinfarkt og samt større sjanse for å overleve et. 
 • Nødvendig for benbyggingens og tennenes omsetning av kalsium og fosfat.  Øker opptak av kalsium og fosfat fra tarmen. 
 • Mangler kan gi rakett/engelsk syke. Og skjelett og muskel plager på grunn av manglende kalsium, det er særlig bekkenet det går verst utover. 
 • Er viktig for immunforsvaret. 
 • Positiv virkning på diabetes, leddgikt, MS og sykdommer knyttet til nervesystemet og autoimmune sykdommer. 
 • Reduserer risiko for lårhalsbrudd. 
 • Redusert risiko og lkt overlevelse ved kreft. 

God sommer og god soling! ☀️

Sol og D-vitaminer

Sol og D-vitaminer

 

Kilder:

 • https://nhi.no/sykdommer/hormoner-og-naring/naring-og-vitaminer/vitamin-d-mangel/
 • Johan Moans artikkel: http://www.aftenposteninnsikt.no/7-juli-og-august-2013/d-vitamin-boomen-siste-nytt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *