Snille og gode pepperkaker

Første desember i morgen og julekakene står for tur. Etter noen forsøk på sunnere varianter av pepperkaker har jeg kommet til en snillere variant enn de med raffinert hvitt sukker og hvetemel. Mange ferdiglagde pepperkakerdeiger (og brød!!) har i tillegg til hvetemel tilsatt ekstra hvetegluten, disse bør du styre unna.

Som regel holder jeg meg unna mat laget på korn, men noen unntak blir det, som for eksempel hjemmelagede julekaker. Og dersom en ikke er sensitiv for ingrediensene, gir det heller ikke magevondt.

Pepperkakene er søtet med lønnesirup og kokosblomstsukker. Begge disse har lavere glykemisk indeks, og gir kakene litt karamellsmak. Og jeg elsker karamell, så dette er bonus!

Istedenfor hvete er det spelt. Spelt er snillere mot magen fordi speltgluten er bygd opp på en måte som er lettere å fordøye enn hvetegluten. Spelt har et høyere innhold av protein og jern, og generelt rikere på vitaminer og mineraler.

Jeg har også brukt mandelmel, for å øke næringsinnholdet, tilføre mer fiber og gi kakene lavere glykemisk indeks. Jeg brukte et mandelmel av mandler uten skall og som ikke var fettredusert.

Jeg brukte en blanding av klarnet smør og kokosolje. Det finnes kokosoljer med og uten smak av kokos, så her har du alternativer i forhold til om du liker et hint av den søtlige kokossmaken eller ikke. Om du må holde deg unna meieriprodukter og klarnet smør ikke er godt nok i den anledning bruker du kun kokosolje.

 

Snille og gode pepperkaker

  • 150 g klarnet smør eller kokosolje
  • 2 dl kokosblomstsukker
  • 0,75 dl lønnesirup
  • 0,5 dl vann
  • 1 ts kanel
  • 1/2 ts malt nellik
  • 1/2 ts natron
  • 5 dl siktet speltmel
  • 2 dl mandelmel

 

Ha klarnet smør/kokosolje, kokosblomstsukker, lønnesirup, vann, kanel og nellik i en kjele. Gi det et forsiktig oppkok.

La blandingen kjøle seg til romtemperatur. Bland speltmel og natron. Ha mel og natron i blandingen og rør ut alle klumper. Til slutt rører du inn mandelmelet.

La pepperkakedeigen hvile seg kaldt til neste dag.

Elt deigen slik at den blir litt mykere og enklere å håndtere. Kjevle ut deigen og bruk fantasien til å lage pepperkaker. Det er lurt å steke pepperkake av lik størrelse og tykkelse på et brett for jevnere steking.

Pepperkakene stekes ved 150 grader i 12-15 minutt. Følg med og ta ut pepperkakene rett etter at de har fått en gylden farge.

Pepperkakedeig

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *