Sukker gjør deg gammel!

Sukker pusher deg mot alderdom tidligere enn du vil. Sukkerets søte og appellerende smak er motsatte av hva det egentlig gjør med kroppen din.

En studie på over 5000 friske amerikanere ble deres inntak av sukkerholdig brus satt under lupen. Det de så etter var DNA’et i hvite blodceller. På enden av disse DNA strengene finnes noe som heter telomerer. Disse forsegler DNA strengenes tupper og hindrer at de splittes opp. Telomerene beskytter genene slik at celledeling kan skje, og for hver gang cellen deler seg blir telomeren kortere. Flere studier har satt telomerene og dennes funksjon i sammenheng med livslengde og utvikling av noen typer kreft, hjerte problemer og diabetes.

Forsøkspersonene som jevnlig drakk sukkerholdig brus hadde kortere telomeres.  Forskerne foreslår at årsaken kan skyldes en unaturlig flom av sukker i blodet, som igjen leder til oksidativt stress og betennelse som skader telomerene.

Dette er ett av flere studier som viser at sukker elder kroppen både på utsiden og innsiden.

Belastende livsstilsfaktorer som røyk og stress er også vesentlige faktorer som korter ned disse beskyttende telomerene, og må selvfølgelig med i regnestykket.

Du dør selvfølgelig ikke av litt sukker, men hva som er normalt er kun en subjektiv sak. Hvis vi ser noen tiår tilbake inntok vi på langt når så mye sukker som i dag, og hva som var ansett som vanlig har også flyttet seg. Nå finner du sukker i stort sett alt av halv og helfabrikata, diverse yoghurter, biola, frokostblandinger, nektar, pålegg, osv osv i tillegg snop og sukkerdrikker. Vet du egentlig hvor mye sukker du får i deg?

Mitt beste råd, ta vare på deg selv♥

 

Kilder

  • http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2014/oct/16/sugar-soft-drinks-dna-ageing-study

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *