Enkle tips for sunnere julekaker

Det nærmer seg julaften og romjul med stormskritt, og det bakes og kokkeleres i de tusen hjem. Men det finnes noen nyttige byttetriks for å få et sunnere resultat, som fortsatt smaker godt.

Lurer du på hvorfor i det hele tatt du skal tenke på dette? Ingen kropper har godt av de mengder med sukker og næringsfattig mat som blir normen rundt juletider (og ellers i året). Balansen får man finne selv. Men for de som kjenner at kroppen ikke helt spiller på lag, er det verdt å lære seg litt opp i hva som går inn.

 

Sukker

Du kan enkelt kutte sukkermengden uten at smaken endrer seg så mye. Prøv deg frem, men du kan redusere med inntil 30% av det oppskriften sier.

Et annet alternativ til hvitt raffinert sukker, er kokosblomstsukker. Det har mer næring enn det hvite sukkeret, lavere glykemisk indeks og smaker supergodt. Det har en søt karamellsmak.

Istedenfor sirup kan du bruke fibersirup eller lønnesirup, eventuelt en kombinasjon av disse. Fibersirup påvirker blodsukkeret i svært liten grad og er en av de beste erstatninger innen søtning.

Tørket frukt og bær kan også passe som søtning i noen oppskrifter. Selv om de inneholder en del sukker, har de også som regel masse fiber og næringsstoffer med seg. Dadler er et godt eksempel.

 

Sjokolade

Det finnes masse god sjokolade å slå kloa i når du skal lage konfekt og andre godsaker. Velg varianter med 70% eller mer kakaoinnhold. For noen kan det smake bittert, særlig om en sammenligner med Norges milde sjokoladeyndling, melkesjokoladen. Vit at smak er en vanesak, og alle kan like 70% sjokolade. Det samme gjelder for barn. Det er også lurt å teste ulike merker, de har alle litt forskjellig smak.

Du kan også lage din helt egen sjokolade til å dyppe kjeks i eller marsipanen. Du trenger kun få ingredienser. Min oppskrift finner du her: Slik lager du din egen sjokolade

 

Mel

Er du sensitiv for gluten, eller vil ha mindre karbohydrater, er det lurt å se litt på melet du bruker.

Du kan fint erstatte deler eller hele mengden med mandelmel, kanskje ispedd litt kokosmel også. Kokosmel suger til seg en del veske, så vær obs på hvor mye du tar oppi.

Det er vanskelig å etterligne kornmelets bindende egenskaper, altså glutenets virkning. Litt avhengig av hva du lager, er det verdt å inkludere litt fiberhusk for å holde deigen i hop.

 

Melk

Bruk feite meieriprodukter hvis det passer. Og ikke vær redd for smøret. Er det noe du skal holde tilbake på er det sukkeret, og ikke fettet. Fett trenger vi, og dessverre er det mange får i seg altfor lite. I tillegg til å være godt for oss, tilfører fett saftig resultater og god smak.

Dersom du ikke tåler melk er ikke det et problem. Mandelmelk, nøttemelk og havremelk er gode alternativer, og enkle å lage selv. Skal du ha en tykkere konsistens, halverer du vannet i oppskriften. Sjekk basisoppskriften på mandel og nøttemelk her: Mandelmelk

 

Nøtter og frø

Lag kaker og snop som baserer seg på nøtter, frø, mandler og kokos. Da får du fiber, protein og nyttige fettsyrer på kjøpet. Det er med på å holde blodsukkeret i sjakk en stund fremover.

 

Viktig for et godt resultat

Når oppskrifter endres, er det greit å både smake og sjekke konsistensen underveis. Er det stort sett som det pleier?

Gi deg tid til å eksperimentere. Synes du det er vanskelig, finn oppskrifter du kan følge. Og test ut en ting av gangen istedenfor å gape over for mye, miste motet og dermed avskrive mulighetene som ligger foran deg og venter.

Del gjerne erfaringene dine:)

 

Pepperkaker

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *