Ta forebyggende helse på alvor

Vi vet hva vi skal gjøre når vi er syke, vi går til legen. Det er lett å glemme det vi kan gjøre for å unngå et besøk hos legen. Og faktisk trenger det ikke være så vanskelig, og det vil gi en enorm effekt. Vanskelighetsgraden bestemmer vi selv, den ligger i hodet vårt. Tankene bestemmer hva vi opplever som vanskelig eller lett.

Å tenke på forebyggende helse handler om å ta ansvar for sin egen helse. Helsen har mye å si for livet vi lever. Vi kan ta valg som gjør at vi slipper unna diverse sykdommer og lidelser. Diabetes, hjerte- og karsykdommer, overvekt, hormonell ubalanse, hodepine, betennelser og eksem er noen få av disse. Det fine er at veldig mange sykdommer og plager kan reverseres med et godt kosthold og fysisk aktivitet.

Mitt mål er å møte individuelle utfordringer og i fellesskap finne løsninger som fungerer. Et forebyggende kosthold er stort sett nøkkelen for de fleste, for de som ikke ønsker å utvikle livsstilssykdommer og de som allerede har det. Mens noen tilstander krever en litt strengere retning, men likevel fint overkommelig.

Tre viktige elementer i en god helse og et godt liv:

 

Vær snill med deg selv

Uansett hvor en er i løypa i forhold til helsen er det viktigste å starte med å gi en selv litt ‘slack’. Mange er harde og strenge med seg selv, hvilket bare gjør det verre og til en så mye større kamp enn det trenger å være. Så første bud er å være snill med seg selv. Vi alle gjør så godt vi kan der vi er i øyeblikket. Å være snill med seg selv og annerkjenne hvor en faktisk er, er et fint utgangspunkt for endringer.

Som jeg nevnte over er det tankene dine som bestemmer din opplevelse. Det betyr at om du tenker det er vanskelig føles det også vanskelig og visa versa. Å forstå at alle dine opplevelser skapes fra din innside gjør det så mye enklere å gjennomføre endringer. Det blir mindre strevsomt. Det vil fortsatt gå opp og ned, men bare å vite at opplevelsen kommer fra innsiden gjør det så mye enklere. Det er alltid dine tanker i møte med din bevissthet som former og farger dine inntrykk. Det er derfor lykke ikke har med ytre faktorer å gjøre. Et klassisk eksempel på dette er hvordan rikdom og penger ikke gjør deg lykkelig og at mennesker med knappe ressurser kan leve et godt og lykkelig liv.

 

Kosthold

Spis mat som er næringstett. Hvis du skal gjøre det enkelt for deg selv, forsøk å få i deg hel ren mat. Med hel ren mat mener jeg råvarer som ikke har vært innom prosessering. Rene kjøttprodukter, grønnsaker i regnbuens farger, bær, nøtter, frukter. Bruk sunne fettkilder som extra virgin olivenoljer, fet fisk/fiskeolje, hele nøtter og frø, kokosolje, smør og avokado. Ha fokus på variasjon med hvilke råvarer du bruker og behandlingsmetode.

Stabilt blodsukker og god fordøyelse er viktige faktorer i en god helse. Kostholdet har enormt mye å si.

Finn mat du er komfortabel med å lage og utvid horisonten etterhvert. Prøv å skap matglede ved å gjøre forberedelser og spising til en sosial greie. Bor du alene, slå deg sammen med familie eller venner, evt få deg nye venner som liker nettopp dette.

 

Fysisk aktivitet

Vær i aktivitet, men tilpass aktiviteten ditt nivå. Nok en gang, vær snill og ærlig med deg selv, så blir det så mye lettere.

 

Hvis du ønsker hjelp med ditt kosthold eller har spesifikke utfordringer kan du ta kontakt for en uforpliktende samtale for å høre om veiledning kan være noe for deg.

 

 

Brygge fyrtårn og utsikt

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *