Tips til melkefrie alternativer

Det finnes et hav av muligheter der ute, det handler om å se de. Tenkte jeg kunne dele med dere hva jeg bruker istedenfor melkeprodukter.

 

Nøttemelk

Et godt alternativ til melk i oppskrifter. Det gjelder middagsoppskrifter, kakeoppskrifter osv. Det er superenkelt å lage nøttemelk selv, så anbefaler på det varmeste å lage selv fremfor å kjøpe. Det er ikke mange nøttemelk i butikken som ikke er tilsatt kunstige stoffer for å konservere, og det er ingen god ide å innta mer av dette enn nødvendig. I tillegg kan det være snusk i emballasjen. Så med hjemmelaget blir det mindre emballasje. Emballasje er det nok av!

Jeg tror de fleste nøtter kan egne seg til å lage melk av. Mandler, cashew og hasselnøtter er det jeg har brukt. Du finner oppskrift på mandelmelk her: Mandelmelk.

Så når du har kommet forbi tankehindringene dine og du lager deg mandelmelk som om det var ingenting, er et smart triks å oppbevare ferdig bløtede mandler eller nøtter i fryseren. De tiner på noen få minutter og gir deg nøttemelk med en gang.

Og by the way, mandler er faktisk ingen nøtt, men omtales ofte som det. Det er en stenfrukt. Derfor kan noen med nøtteallergi spise mandler. Men hvor mange dette gjelder, vet jeg ikke.

 

Kokosmelk

Kokosnøtt er heller ingen nøtt, men en steinfrukt som mandelen. Fordelen med kokosmelk er at den har litt tykkere konsistens, som fløte. Og om du setter den i kjøleskapet slik at fett og vann skiller seg vil du få en enda tykkere konsistens. Den harde delen kan faktisk piskes til krem.

Kokos smaker kokos, så bruk den der smaken passer inn med det andre.

Vær obs på at det kan være bpa og andre stoffer i hermetikken. Det er også mulig å lage kokosmelk selv av kokosnøtt eller tørket kokosmasse.

 

Jevning

Å få en tykkere konsistens på sauser og gryter kan en blanding av mel og vann brukes om du tåler korn. Bruker du korn i kosten din anbefaler jeg å styre unna hvete og heller gå for spelt.

 

Grønnsaker

Moste grønnsaker er helt supert for å gjøre gryta tykkere. For eks potet eller blomkål kokt mørt og kjørt i en blender med litt av kokevannet til det blir en fin jevning fungerer utmerket for å få en tykkere konsistens.

 

Vann

Mange oppskrifter kan du komme unna ved å bruke vann, evt litt mindre slik at det ikke blir for tyntflytende.

Vann er også den beste tørstedrikken, viktig for fordøyelsen, utskillelse av giftstoffer (detox) og mange andre funksjoner i kroppen. Så mellom og til maten er vann det beste å ha i glasset.

 

Oljer og fett

Det finnes mange alternativer til smøret. Oljer er best kaldpresset slik at fettsyrene ikke har oksidert og skaper mer jobb for kroppen å håndtere. Økologisk er enda snillere mot kroppen med hensyn til utrensing av giftstoffer.

Flytende fett har lettere for å oksidere/harskne enn fast fett. Mørke flasker, glassflasker, mørke, kjølig, tette flasker og kaldpressing er med på å bevare kvaliteten og holdbarheten.

Kokosolje – Vi bruker en del kokosolje. God i baking eller til steking da oljen inneholder fettsyrer som tåler en del varme. Det finnes også kokosolje som er smaksnøytral.

Peanøttolje – Tåler også varme bedre og gir en nøtteaktig smak.

Klarnet smør – Mange tåler også å spise klarnet smør. Her er fettet skilt fra melkeprotein, men det vil være spor/rester som kan skape en reaksjon.

Olivenolje – En god kaldpresset extra virgin olivenolje er et must i huset. Supert til salaten, drysse over maten, fungerer overraskende bra i kakeoppskrifter og sikker mye mer. Olivenolje tåler også litt varme, men ikke like mye som  kokos, klarnet smør og peanøttolje. Men i ovnen opp mot 150ºC er ok.

Rapsolje – Rapsolje er sensitiv for høye temperaturer som olivenoljen. Velg en kaldpresset og bruk den heller til kalde retter.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *