Tre tips som holder familien frisk gjennom høst og vinter

Sommeren er på hell, og høsten er neste ut. Det betyr høysesongmåneder med snørr og sykdom. Her er tre gode tips til hvordan holde sykdommen unna. Har du barn som stadig er syke og aldri helt blir friske disse månedene anbefaler jeg å lese videre. Eller om det er du som ofte er syk gjennom høst og vintertiden.

Alle tre tipsene er enkelt å få til. Har du spørsmål utover det som står her hører jeg gjerne fra deg.

 

Bakterier i balanse

Første tips er å få tarmbakteriene i balanse. Dette er superviktig. Vi har enormt mange bakterier i tarmene, faktisk er det flere ganger bakterier i tarmen enn det er celler i hele kroppen. Forskningen på tarmbakterier og sykdom er under enorm utvikling, og flere og flere tilstander linkes til ubalanse i tarmbakteriene. De er essensielle for immunforsvaret vårt. Måten bakteriene er kombinert på er ganske unik for hver av oss, avhengig av kosthold, livsstil, sykdommer, behandlinger, fødsel og mye mer.

Beste måten å få i seg gode bakterier er ved å spise og drikke fermentert mat. For noen er dette et ukjent område, men det er ikke skummelt av den grunn. Det er enkelt å lage og det smaker godt i tillegg til at du gir kroppen noe virkelig verdifullt. Det finnes enormt mye god fermentert mat som passer ypperlig til samtlige måltider. Drikke finnes også.

Jeg har lagt ut oppskrift på vannkefir (Vannkefir – forfriskende og sprudlende drikke med probiotika) og ketchup (Ketchup – fermentert). Vannkefir er enkelt å like, spesielt om du tilsetter litt ekstra smak som jordbær, bringebær, ingefær eller annet. Ketchup taler vel for seg selv, den er anvendelig. Utover høsten legger jeg ut flere oppskrifter på fermentert mat.

Inntil du kommer i gang med fermentering av drikke og/eller mat, så finnes det gode tilskudd. Spør om råd for å få noe som passer til din kropp.

Mange lever i tanken om at bakterier er skummelt og gir sykdom. Og derfor gjør en innsats for å sterilisere hender og arbeidsflater med antibac og vasker hus og tøy hyppig. Immunforsvaret trenger å bryne seg på noe, så det gjør ingen skade at vi kommer i kontakt med litt skitt og møkk. Sterile omgivelser hører hjemme på sykehus hvor det oppholder seg mennesker med ekstra dårlig immunforsvar.

 

Godt med søvn

Ikke sluntre unna med sovingen. Søvn er veldig viktig for immunforsvaret vårt. Og har du det mørkt om natten hjelper du kroppen å danne melatonin, kroppens søvnhormon.

Kroppens rytme er gjennom lang lang tid vært synkronisert med sola. Vi sto opp med sola og la oss da den forsvant. Vi lever i et klima hvor denne rytmen endrer seg gjennom året, og med påvirkning fra kunstige lyskilder som smarttelefoner, pad’er, tv’er, data og lamper er det lett at søvnrytmen blir forstyrret.

Dersom du sliter med å sove, pass på at rommet er mørkt slik at kroppen kan starte produksjon av melatonin, og unngå lyskilder som smarttelefoner osv en time før leggetid. Les heller en bok, hør på musikk eller vær sosial. Da hjelper du kroppen din.

 

Stabilt blodsukker

Stabilt blodsukker er viktig for helsen vår. Ustabilt blodsukker gjør at kroppen og immunforsvaret jobber overtid for å hindre at skader oppstår. Så har du ustabilt blodsukker er det lurt å legge om kostholdet og / eller livsstilen slik at du får bukt med dette. Godt med gode fett- og proteinkilder, samt en del fiber er ypperlig for blodsukkeret. Snakk med en veileder om du er usikker på hva du skal spise eller hvordan få til endringer i kostholdet og livsstilen.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *