Sommer blomster du kan spise

Blomster er mer en bare pene i vasen, mange kan du også bruke som spiselig pynt på maten.

Ikke alle blomster og planter kan spises, så vær obs på at du kun velger å pynte med de som kan spises. Alt som legges på en tallerken og er satt frem som mat bør kunne spises.

Rett utenfor døren din er det mye å hente. Billig, nært og uten sprøytemidler. Ikke spis de som er dyrket i gartneriene, du vet ikke hva disse er sprøytet med. Hvis ikke de er økologiske da. Og dropp de som er i veikanten, de er gjerne mer forurenset.

Det er mye du kan gjøre med de, for eksempel lage syltetøy, gele, sirup, pynt til kaker, saft, drinker, saftis, i salater eller drikkevannet. De kan brukes ferske eller tørket. Og for den kreative er det enda flere alternativer. Blomster og kronblader gjør seg også veldig bra som bordpynt. Bruk blomster istedenfor kakepynt av sukker og kunstige farger.

Skulle du eller barna dine få i seg noe som dere ikke skal, kan finne en oversikt over planter og bær fra helsenorge.no her: https://helsenorge.no/giftinformasjon/tema-planter-og-bar. Eller du kan ringe giftinformasjons-telefonen som er døgnåpen, 22 59 13 00.

Jeg anbefaler alle, og i hvertfall i barnefamilier, å ha aktivt kull/ medisinsk kull tilgjengelig. Dette kullet binder seg til giftstoffene og tar de med seg ut av kroppen. Det er også supert ved omgangssyker. Kull skal ikke brukes jevnlig, da det også binder og bringer med seg viktige næringsstoffer.

Men ikke vær redd for å smake på alt det giftfrie vi omgir oss med i naturen, er du usikker er det sikkert noen i din omgangskrets du kan spørre, eller så finnes det kurs og fagfolk som kan kontaktes.

Her kommer en liste over trygge blomster du kan bruke. Dersom ikke noe annet er nevnt er det kronbladene det refereres til.

  • Løvetann – Blomstene egner seg til sirup, saft, te, lage juice av, ha i salaten, omeletten, suppa.
  • Syrin – Kan brukes som kakepynt, i drinker, lage gele og saft av. I olje for å lage dressing. Eller fryse i isbiter for å pimpe opp drikkevannet.
  • Roser – Fin kakepynt og bordpynt. Du kan bruke kronbladene ferske eller kandisere de. Eller lage rosevann, som er veldig anvendelig, også som kosmetikk. Eller rosegele.
  • Nellik – Som roser
  • Blomkarse – Som pynt eller i salaten.
  • Lavendel – Kan brukes i kaker og desserter, eller bruke tørket som krydder.
  • Stemorsblomst og fiol – Som pynt på det du vil, i drinker, salaten eller smoothien. Hele blomsten kan spises.
  • Jordbær – Kan brukes som pynt på for eksempel kaker eller i salater.
  • Ringblomst – Nok en pynteblomst, tørket eller fersk. De er også gode i te.
  • Blomster fra urter – Som pynt eller i ha de i salaten.

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *