Fem tegn på et usunt forhold til mat – og hvordan det kan bli bedre

Vi er alle avhengig av mat på den måten av vi dør uten, og så lenge mennesket har levd har vi spist for å leve. Utover overlevelse spiser vi for næring, glede og helse.

I den senere tid, historisk veldig kort tid, så har dette snudd og mange lever for å spise. Vi har det godt og tilgjengeligheten på mat er bedre enn det noen gang har vært for de fleste. Denne overfloden har gjort noe med vårt forhold til mat, og for noen oppstår det kaos. Mat blir en besettelse og dominerer større eller mindre deler av livet. Matavhengighet er når mat blir en større del av livet enn normalt.

Det er enkelt å kjenne igjen tegnene på når maten tar over oss, når vi blir avhengige. Det som mange ikke synes er så enkelt er å innrømme dette for oss selv. For å se det selv skaper nye ubehagelig tanker om skam og skyld. Noen romantiserer forholdet til mat, av emosjonelle årsaker, men det gjør ikke noe med problemet.

 

Fem tydelige tegn på at du er avhengig av maten:

  1. Du tenker mye på mat generelt eller spesifikt
  2. Du ønsker endring, men klarer det ikke
  3. Du spiser i hemmelighet, eller skjuler hva du spiser
  4. Du spiser selv om du er mett
  5. Du er hekta på mat, gjerne spesifikk mat

 

Den vanligste maten å bli avhengig av er raffinerte karbohydrater, fett og salt.

Spise for lite, ustabilt blodsukker, stoffskifteproblemer, matallergier, og aminosyre-/fettsyremangler svekker og forstyrrer mekanismer i hjernen.

Hvis du er avhengig er det viktig å forstå at det du er avhengig av får deg på villspor. Bryt den onde sirkelen. Når inntaket av raffinert mat som inneholder mye sukker, fett og korn reduseres vil suget og avhengigheten følge etter.

Avhengighet finnes i ulike grader. Forstå avhengigheten som en viktig melding fra kroppen din. Det er mulig å leve uten.

 

Hvordan gjenopprette et normalt og avslappet forhold til mat?

  • Endre kostholdet er kjempeviktig for å bryte den onde sirkelen og skape en balanse. Få hjelp til å opprette balanse i hele kostholdet, ikke bare fjerne det du er avhengig av.
  • Å forstå hvordan tankene påvirker oss vil gjøre det så mye enklere å ikke gi etter for de.

 

Disse to elementene er essensielle for å få et avslappet forhold til maten i hodet og kroppen.

 

Tre mot himmel

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *