Hvordan lage surdeigsbrød uten oppskrift – med sprø skorpe og saftig på innsiden

Etterhvert om man gjør noe blir man alltid bedre, man lærer og utnytter denne lærdommen for å gjøre det bedre og enklere (eller vanskeligere kan man også gjøre det). Brød er easypeacy. Vann, surdeig, salt og mel. Jeg har sluttet helt med å veie og måle opp, med unntak av en ingrediens. Resten blir til ut fra øyemål på hvordan det skal se ut. Da går det fort!

 

Det du trenger for å slenge sammen en deig på veldig kort tid er:

  • 5 dl vann
  • surdeig
  • mel (fint, grovt, hel, havre, frø, nøtter osv)
  • salt

 

Fase 1:

Mål opp vann, det er det eneste du trenger å måle opp. Ha i en bolle, jeg bruker en kjøkkenmaskin med eltekrok, men å gjøre det for hånd fungerer også helt supert.

Neste skritt er å tilsette surdeig. Her er det en fordel at man har gjort seg litt kjent med hvordan surdeigen fungerer i praksis. Er reisen nylig påbegynt, blir dette bare en del av reisen og lærdommen, og det funker også bra. Jeg bruker 2-3 ss surdeig.

LAG DIN EGEN BOBLENDE SURDEIGSSTARTER – oppskrift finner du her: Lag din egen boblende surdeigsstarter og luftige surdeigsbrød

Når man blir kjent med surdeigsbaking lærer man at det er flere forhold som påvirker prosessen. Mengde surdeig + hevetid/fermenteringstid + temperatur må tilpasses hverandre. Mye surdeig og varme betyr at fermenteringsprosessen går raskere. Da er det lurt med kortere fermenteringstid. Lite surdeig og varme betyr det motsatt. Du kan også lukte på deigen og se på vekstfremgangen om den er klar for steking. Etterhvert finner du en rutine på hvor mye surdeig du skal bruke og hvor lang tid deigen trenger før steking, og da har man en slags fasit.

Nå blander du vann og surdeig litt sammen, før du tilsetter mel til det blir en løs grøt. Jeg lar gjerne maskinen røre litt på dette tidspunktet. Det er også lett å gjøre med en sleiv ettersom deigen er løs og lett å jobbe med. Nå skal deigen stå i 30-60 minutter eller du kan hoppe rett til neste trinn uten denne tiden. Denne prosessen gjør at deigen henger bedre sammen.

 

Fase 2:

Tilsett salt, ca 1-2 ts og rør det inn. Tilsett så mer mel til det blir en løs og litt seig brøddeig. Dekk til bollen, nå er deigen klar for å fermentere over lenger tid.

Hvis du ønsker litt ekstra smak på brødet kan du tilsette smeltet smør, olivenolje, urter, nøtter, tørket frukt, eller hva du måtte ønske. Mulighetene er mange.

Med 2-3 ss surdeigsstarter lar jeg deigen fermentere ca 8-12 timer. Jeg setter deigen på varmekablene om jeg ønsker litt kortere tid. Eller et kaldt rom om jeg ønsker lenger tid.

 

Fase 3:

Nå har det gått en del timer og du skal bake. Jeg bruker stort sett grytebrødmetoden. Synes disse brødene ligner mest på steinovnsbakte brød. Da har du en kjele, jerngryte eller en ildfast form i ovnen mens du varmer opp til 250ºC. Når ovnen er varm tar du gryta ut (bruk for all del grytekluter, hvis ikke gjør det veldig vondt), tar forsiktig av lokket, heller deigen oppgi, legger lokket på og inn i ovnen igjen så fort du kan. Ha ovnsdøren lukket mens du gjør dette så ikke ovnen mister mye varme. Stek i 35 minutter, ta av lokket og stek i nye 35 minutter på 200ºC.

Surdeigsbrød uten oppskrift er enkelt å få til, og gjør prosessen enda enklere.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *