Det innholdsfortegnelsen på maten ikke forteller deg!

Synes du at du får nok informasjon fra innholdsfortegnelsen og tabellen med næringsinnhold på emballasjen når du kjøper mat?

All behandlet mat skal være merket med innholdsfortegnelse og oversikt over næringsinnhold. Innholdsfortegnelsen er sortert slik at ingrediensene det er mest av står først og nedover til siste ingrediens som det er minst av. Mengden oppgis ikke, med mindre produsenten selv skriver det på etiketten. Og det er gjerne når de ønsker å fremheve noe. De vanligste allergener er merket med uthevet tekst.

Næringsinnholdet forteller noe om næringsstoffene. Protein, fett, og karbohydrater. Noen ganger også enkelte vitaminer og mineraler dersom det er en betydelig mengde.

En viktig ting som ikke nevnes er hvordan det er behandlet. Jo mer og hardere en råvare er behandlet desto mer strippet blir det for næringsstoffer. Fersk, næringsrik mat er viktig for helsen vår. Mesteparten av det som tilbys i de fleste matbutikker er langt fra ferskt, og ganske så næringsfattig. Næringsinnholdet i en rå vare er annerledes enn den samme varen bearbeidet. Mange av bearbeidingsprosessene er ganske tøffe. Det er ikke uvanlig at produktet er behandlet flere ganger, og at råvarene manipuleres ved å trekke fra og tilsette komponenter for å manipulere resultatet.

Noen ting er lurt å være mer obs på enn andre. Transfett laget av vegetabilske oljer er ett av de. I norge er det lov å selge mat med transfett, og selger er ikke pliktig å opplyse om dette. Står det delvis herdet/delvis hydrogenert olje eller fett er det mest sannsynlig transfett det er snakk om.

Raffinert, hvitt sukker er ett annet. Det har absolutt ingen annen næring enn energi. Det er overraskende mye sukker som er lurt inn i ulike produkter. Lettprodukter har som oftest erstattet fettet med mer sukker eller kunstige søtstoffer for å oppnå en smak som folk vil spise.

E stoffer tilsettes i de fleste produkter. Noen av disse er naturlige, men det er vanskelig å holde oversikt da det er så mange av de. E600-699 er en gruppe smaksforsterkere som tilsettes mat som er smakløs og som ikke har så godt rykte.  Aspartam, E951, er et kunstig søtningsmiddel som er veldig kontroversielt fordi det er blandet forskningresultater om stoffet. Nitritt og nitrat, E249-251, er også omdiskuterte i forhold til skadeeffekter på helsen vår. E stoffer er nok et argument for å spise ferske råvarer og lage maten selv. Vi vet ennå ikke langtidseffektene av mange av E stoffene som ikke er naturlige for oss å få i oss. Du kan lese mer om E stoffer her: enummerguiden.no.

Grønnsaker og frukt har naturlig ikke innholdsfortegnelse, da de ikke er bearbeidet annet enn at de er plukket, pakket og sendt til butikken. Lurer du på hva grønnsakene inneholder er matvaretabellen.no et fint sted å sjekke.

Det går med mye tid og ressurser for å skape produkter som smaker bra og dermed selger bra. De fleste produsenter har nok ikke din helse i tankene ved utvikling av disse. Men det vi ser er at de følger trender, for å selge mer.

Konklusjon, spis fersk mat, næringsrik mat som er minst mulig bearbeidet og kortest mulig ingrediensliste.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *