Jeg har matintoleranse – hva nå?

Første reaksjon etter at vi skjønte at gutten vår hadde matintoleranse var å gå rett i tenkteboksen. Og det dukket opp mange spørsmål, frustrasjon og et nytt element min sambo og jeg måtte samarbeide om. Jeg var jo nysgjerrig på kosthold og kanskje mer komfortabel med kostholdsendringer enn han. Her er et blogginnlegg som tar for seg tanker som dukker opp, og hvorfor det er enkelt å legge om kostholdet til melkefritt og glutenfritt.

Denne tenkeboksen er lite god for deg. Kanskje du tror du analyserer, men mest sannsynlig begrenser du deg fordi du ikke umiddelbart ser løsningen i sin enkelhet. Det du fortsetter å spinne på er det du oppfatter som et problem. Dette er ikke stedet du vil finne en løsning. For å se at dette er en enkel løsning må du lytte, helt oppriktig, helt fritt for analyseringer og kritikk fra egoet ditt. Når du er åpen for det vil løsningene åpenbare seg. På samme måte som når du finner nøkkelen etter at du slutter å lete, eller husker det navnet etter at du gravde etter det i hodet.

Mange opplever det vanskelig å skulle unngå å spise noe som hittil har vært et daglig fenomen. Og det er kilden til at mange går i tenkeboksen, låser seg fast og synes at dette ble veldig vanskelig. Mange gir opp allerede her, fordi de tror de ikke vil klare det kombinert med at de ikke ennå har fått sett hvor godt det er når ikke allergier og intoleranser er kronisk trigget.

Når kroppen har vært nødt til å håndtere mat den ikke tåler over lengre tid vil symptomene til slutt virke som om de er normale, de er der hele tiden. Mennesket er utrolig tilpasningsdyktig, og til slutt ser vi ikke symptomene som symptomer, bare et faktum du må leve med. At det er slik å være deg. Men slik er det heldigvis ikke.

Sannheten er at det bugner over i butikker og gårder med mat som verken har spor av melk eller gluten i seg. Det er ingen grunn til å henge seg opp i det en ikke kan spise. Og det er heller ingen god ide å bytte produktene ut med erstatningsprodukter. De hjelper deg nødvendigvis ikke til en bedre helse. Ja, kanskje de letter symptomene på intoleranse og allergi, men de gjør det motsatte på andre måter.

Det beste du kan gjøre for deg selv, familien og helsen er å velge et kosthold som baseres på rene, hele råvarer. Råvarer er som de er, og har ingen lang innholdsfortegnelse du trenger å stirre i senk for å sjekke om det innholder det du er intolerant eller allergisk mot.

Bare ved et så enkelt skifte i fokus glir hele overgangen mye bedre. Rene kjøttprodukter, fisk, masse grønnsaker, bær og frukt, nøtter og frø. Hold deg til ferskvarediskene og dropp hyllene med ferdig mat i poser og glass.

Etter at du har gjort deg kjent med hva som finnes av råvarer og funnet hva som fungerer for deg og eventuelt familien, så er neste skritt å bli kjent med sammensetningen. Etter mange år med veiledning fra myndighetene og vaner som har satt dype spor blir vi fort litt rådville om hva vi skal ha i oss og om kostholdet er tilstrekkelig. Mange stoler ikke på sin egen kunnskap og intuisjon. Da er det lett å tro at det er enkelt å la andre tale for deg.

Til syvende og sist vil din livsstil og ditt kosthold ramme deg, og eventuelt dine barn. Du har hovedansvaret for at du tar de valgene du selv ønsker og trenger. Så vær nysgjerrig og lær deg litt om kosthold og livsstil, ta beslutninger og du vil få et enklere forhold til valgene du gjør rundt mat og i livet ditt.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *