Kaldbrygget kaffe – årets sommerdille

Juli har vært ferietid og det har vært stille på bloggen. Det har vært familietid, sol og sommer. En av årets sommerdiller har definitivt vært kaldbrygget kaffe. Kaldbrygget hva? har vært responsen. Det som har tatt USA med storm, har ikke helt nådd ut i Norge. Men det tror jeg kun er et spørsmål om tid. Faktisk er det allerede noen kaffebarer i Oslo som har hevet seg på bølgen.

Så hva er kaldbrygget kaffe, lurer du. Det er rett og slett grovkvernet kaffe, eller kokmalt, som blandes med kaldt vann. Blandingen står i 12-18 timer i romtemperatur eller kjøleskap. Neste spørsmål er, hvorfor? Og hvorfor tar det så lang tid?

Kaldbrygget kaffe er rundere og søtere i smaken enn varmbrygget. Den friske og fruktige smaken fra kaffebønnene kommer bedre frem. En varm prosess av kaffen bidrar til en mer bitter smak fra oljer. Og iskaffe, som er vanlig varmbrygget kaffe med isbiter er ofte tilsatt søtning for å dempe denne bitterheten. En kaldbrygget kaffe oppbevares i kjøleskap og er allerede kald. Den trenger derfor ingen isbiter, og blir heller ikke utvannet.

Tiden det tar er selvfølgelig lenger. Men det er jo ikke slik at du står å venter ved siden av. Den kan lages dagen i forveien, og stå å trekke til morgenen etter. Veldig liten innsats. Lager du større volum, kan kaldbrygget kaffe oppbevares i kjøleskapet i en uke. Og da har du rask kaffe.

Det er absolutt verdt et forsøk, oppskriften er enkel og kommer her!

 

Kaldbrygget kaffe

  • 1 dl grovmalt kaffebønner eller ferdig kokmalt
  • 4 dl vann

Ha kaffe og vann i en glassbeholder og rør godt. Legg på lokk, så slipper du å søle om du skumper borti, og insektene slipper å fanges i drikken din.

La kaffeblandingen stå på benken eller i kjøleskapet. Jeg innbiller meg at smaken trekkes bedre ut i romtemperatur, men det er en lite empirisk begrunnet slutning, enn så lenge ihvertfall ;) Valget er der ihvertfall.

Etter 12-18 timer sender du kaffeblandingen gjennom et klede eller filter.

Hvis du synes kaffen er litt for sterk kan du blande ut med litt vann.

Oppbevares i kjøleskapet, hvor den holder seg en uke.

 

Kaldbrygget kaffe

Kaldbrygget kaffe med søt og rund avslutning.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *