Kombucha

Kombucha er en fermentert drikk med lange tradisjoner i flere kulturer. Og har selvfølgelig alle helsefordelene du finner i fermentert mat generelt.

Kombucha lages med en scoby, te og sukker. Scoby står for ‘symbiotic colony of bacteria and yeast’ og er en bakterie- og gjær kultur. Denne kulturen lager organiske syrer av sukkeret og teen. Den produserer eddiksyre og melkesyre, og kanskje ekstra spennende glukuronsyre. Glukuronsyre er avgiftende og produseres også naturlig i leveren for håndtering av giftstoffer i kroppen. Så kombucha er rensende egenskaper i tillegg til å hjelpe immunforsvar, fordøyelse,   gi tilskudd av probiotika og b vitaminer, blant annet.

Det sies at kombucha trives best med svart eller grønn te, men selvfølgelig er det mulig å prøve andre varianter. Du får tak i scoby enten fra andre som har til overs eller det kan kjøpes i ulike nettbutikker. For hver gang du lager en runde kombucha vil du få en ny scoby. Skal du eksperimentere anbefaler jeg å gjøre det når du har flere scoby’er, slik at du ikke ødelegger den ene du har (selv om den sikkert ikke blir ødelagt).

Det tilsettes sukker fordi bakterier og gjær MÅ ha mat for å leve. Når en fermenterer grønnsaker, er det karbohydratene i grønnsakene som fungerer som mat, mens i en te må vi tilsette noe. Og da er det sukker. Det er ikke mulig å bruke sukrin eller andre søtstoffer. Det ser ut til at hvitt sukker er med på å øke mengde glukuronsyre, men det er selvfølgelig lov å teste med annen søtning som honning, lønnesirup og kokosblomstsukker.

Det er lett å variere smaken på kombucha. For det første finnes det mange forskjellige te smaker. I tillegg kan du etterfermentere kombuchaen. Det gjør du enkelt ved å tilsette smak i form av bær, ingefær, raspet rødbete eller lignende etter at du har silt kombucha saften og fjernet scoby mor og barn (mor er de scoby’en du har i ved start, scoby barn er den som produseres under fermentering og som legger seg som et lokk over teen).

Grad av søtning kan du også variere. Du kan prøve deg med mindre sukker, eller la den fermentere lenger slik at det er mindre sukkerrester i sluttproduktet.

 

Kombucha

  • 1,5-2 l vann
  • 5 ss sukker
  • 2-3 poser te
  • 1 scoby
  • 1 dl ferdig brygget kombucha

Kok opp vannet, tilsett teposene og la det trekke 10 minutter.

Rør inn sukkeret i det varme vannet og la det kjøle seg ned til romtemperatur. Ha teen i en glassbeholder.

Det er viktig at du ikke legger i scoby’en før teen har fått romtemperatur så du ikke dreper bakteriene.

Ha på et lokk, ikke lufttett, og la det stå i ro på benken i 7-14 dager.

Etterhvert vil det danne seg en film som etterhvert blir tykkere som et lokk oppå teen. Dette er baby scoby’en. En har blitt til to.

Du kan ta vare på scoby’ene du produserer etterhvert i et kombucha hotell, altså en glassbeholder med sukret te (det samme som kombucha lages av). Hotellet kan stå på benken, pass på å bytt ut te-vannet med jevne mellomrom.

Forfriskende kombucha med bringebærsmak

Forfriskende kombucha med bringebærsmak


 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *