Lag din egen buljongpaste av grønnsaker og urter – og rydd grønnsaksskuffen samtidig

Dette er en super måte å konservere grønnsaker og urter slik at de holder lenger, og du grønnsaksbuljong tilgjengelig i kjøleskapet. Gir masse smak til maten!

Du kan bruke de grønnsakene og urter du liker, som sellerirot, stangselleri (blader og stilk), soltørket tomat, gulrøtter, hvitløk, løk, purreløk, søtpotet, fennikel, ingefær, løpestikke, persille, koriander, basilikum osv. Bruker du grønnsaker med mye vann, vurder om du skal redusere saltmengde litt.

Bruk det du har i for hånden, det gjør det enklere å sette i gang, og du bruker kanskje noe du ville endt opp med å kaste. Denne buljongpasten er perfekt å lage når du trenger å rydde i grønnsaksskuffen. Om grønnsakene er slappe og rynkete, det gjør ingen ting, eller du har ferske urter som står på benken å vil mest sannsynlig visne før du får brukt de. Kjøper du urter i potte er det ikke alltid så lett å holde liv i de etter at du har kommet hjem.  Dette er kanskje den beste måten å bruke disse råvarene på, hvis ikke du putter det inn i maten på en eller annen måte. Å kaste mat skal vi unngå av mange grunner.

Oppskriften er enkel og det er lett å tilpasse smaken. Vil du ha en vri med italienske smaker kan du bruke en del tomat og basilikum. Eller kanskje en asiatisk vri med ingefær, hvitløk, galangal, chili, kaffirlimeblader og koriander. Eller en fransk en med masse persille og løpestikke. Mulighetene er mange. Og du kan jo ha flere!

Buljongpasten kan du bruke i gryter, supper, sauser og der kreativiteten tar deg. NB! Denne blandingen inneholder en del salt, så tilsett buljongen før du salter. Og tilsett litt av gangen til du får smaken du ønsker. Saltet er det som konserverer, og er en viktig del i blandingen. Men denne buljongen har ikke mer salt, enn om du hadde kjøpt den i butikken.

Målet er masse smak og perfekt i travle hverdagsretter hvor tiden er knapp, med andre ord, maten ikke rekker å utvikle så mye smak som det gjør når den får satt seg.

 

Buljong paste av grønnsaker og urter

  • 800 g grønnsaker og urter
  • 200 g salt

 

Kjør grønnsakene i en blender til det er en grov paste. Tilsett urter og blader og kjør til dette er godt blandet inn.

Til slutt tilsetter du saltet og blander dette godt inn.

Er blandingen veldig saftig, kan du spre den utover et bakebrett og tørke litt i ovnen på 100ºC med en sleiv i døren for å slippe ut fuktigheten. Rør litt av og til og ta det når blandingen har fått konsistensen du vil. Smakene vil bli mer konsentrert, men husk at når vesken fordamper vil saltet bli mer fremtredende. Greit å vite når du skal i gang og bruke.

Enten du har tørket det i ovnen eller ei, ha pasten over i en krukke og sett det i kjøleskapet. Holder seg flere uker. Bruk sansene, øyne/nese/smak, for å avgjøre hvor lenge den holder seg.

 

Grønnsaksbuljong paste - smaksforsterker i en krukke

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *