Slik mater og oppbevarer du en surdeigsstarter

Med litt kjærlighet har du en surdeigsstarter som tjener deg så lenge du ønsker at den skal.

Hvis du vil lage din egen surdeigsstarter, trenger du kun mel og vann, og kanskje noen økologiske rosiner eller dadler. Sjekk oppskriften her: Lag din egen boblende surdeigsstarter og luftige surdeigsbrød

Er du interessert i surdeigsbrød og andre ting du kan lage med surdeigsstarter, sjekk her: http://www.helenesundby.no/kom-igang-med-surdeigsbaking/

Surdeigsstarteren må mates fordi det er en levende og aktiv kultur. Uten mat vil den etter hvert dø. Det er varierende mengde surdeig jeg har stående, noen ganger så lite som en ss, mens andre ganger et par desiliter. Surdeigsstarteren mates på følgende måte:

  1. Fyll på med ca 0,5-1 dl mel, jeg tar det alltid på slump. Du kan bruke ulike typer mel, jeg bruker det jeg har for hånden, som oftest siktet spelt. Noen skiller mellom grov og fin surdeigsstarter ved å bruke fint og grovt mel. Jeg synes det er mest praktisk å ta melet jeg har for hånden.
  2. Ha oppi litt vann og rør. Konsistensen skal være som tykk grøt.
  3. Nå lar du surddeigsstarteren stå i romtemperatur 12-24 timer, til du ser den har puffet seg opp og er luftig. Dette er det perfekte tidspunktet å bruke den til baking.  Skal du ikke bake kan du sette den inn i kjøleskapet. Står den for lenge faller den litt sammen igjen. 

Men det er ikke alltid så lett å time dette til bakingen. Det er ingen krise å bruke kultur som kommer rett fra kjøleskapet og i deigen du skal lage brød av. Jeg har gjort det mange ganger uten nevneverdige endringer i baksten.

Surdeigsstarteren kan du oppbevare i kjøleskapet, og helst på øverste hylle. Kjøleskapet kan være litt kaldt for surdeigsstarteren, og toppen av kjøleskapet er litt varmere enn nederst. I kjøleskapet kan den stå en ukes tid mellom hver mating. Står den lenger kan du risikere å drepe den, men det kan også være at den overlever. I verste fall får man tak i en ny, eller lager på ny. Oppbevarer du surdeigsstarteren i romtemperatur trenger den å mates hver dag.

Når jeg skal lage surdeigsbrød gjør jeg følgende. Blander kun mel og vann i oppskriften til konsistensen av en tykk grøt, og lar det stå 4-18 timer alt ettersom hva som passer med døgnet mitt. Grunnen til at jeg gjør dette ekstra steget, er at brødet får de store, deilige luftlommene. Samtidig med at jeg gjør det, mater jeg surdeigsstarteren min. Så da står deigen på benken og surdeigsstarteren har blitt matet. Etter at timene har gått, og det passer meg har jeg oppi salt og surdeigsstarter i mel-og-vann-blandingen. Nå skal det stå nye 8-18 timer. Som regel for min del er det over natten.

Så er det å steke brødet, og min absolutte favorittmetode er grytesteking. Jeg plasserer en kjele med lokk, gjerne jerngryte, i ovnen og varmer den til 250 grader. Når ovnen og gryta er varm, tar jeg gryta ut forsiktig med grytelapper, lemper brødet over i gryta med en sleiv, har på lokket og inn i ovnen med det. Det er lurt å være raskt, slik at varmen ikke slipper ut, lukk helst ovnsdøren mens du lemper i brødet. Etter 45 minutter tar jeg av lokket, setter temperaturen ned til 200 og steker videre i 30 minutter ca.

Boblende og villig surdeigsstarter.

Boblende og villig surdeigsstarter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *