Tips til sunn mat i hverdagen – smaksrik mat – stabilt humør

Når kostholdet skal endres til sunnere er det en prosess som krever en god strategi. En god strategi hjelper oss å holde oss på stien og det blir lettere å si nei til fristelser utenfor. Og en del av strategien er hvordan hindre, i så stor grad som mulig, og håndtere de situasjonene hvor vi synes ting er vanskelig og vil tilbake bare fordi det vi tenker det er enklere. Men det finnes gode råd, og her kommer noen av de.

♥ Spis mer grønnsaker og frukt. Bak grønnsakene i ovnen, dette bringer frem grønnsakenes naturlige sødme.

♥ Lek deg med friske urter og tørket krydder for å sette smak på maten. Sjelden jeg har mange ferske urter på kjøkkenet samtidig, men den eller de jeg har bruker jeg flittig og eksperimenterer gjerne litt også. Får du ikke brukt de opp finnes det oppskrifter som gjør de mer holdbare slik at så lite som mulig kastes. Godt på pålegget, med egget, i salaten, i sauser og marinader osv. Tilsett urter like før servering der maten varmebehandles. Gi fantasien vinger!

♥ Sunne og feite saker som avokado, nøttesmør, kokosnøtt gir en god og fyldig smak som erstatter suget etter usunt fett. Sørg for nok fett i kosten, og av den riktige typen. Nøtter er supert som akutt snacks, eller som mellommåltid.

♥ Lek deg med balsamico eddik, tomatpuré, tørket sopp i gryter, supper, sauser og wok’er for å gi det lille ekstra smaksmessig.

♥ Kanel, allkrydder, muskat, nellik, ingefær, cayenne og chili er veldig smaksrike. Disse gjør smaksløkene skjerpet. Når vi er bevisst på maten vi smaker blir vi også fortere tilfredsstilt og spiser mindre.

♥ Finn de allsidige råvarene som gjør basen i ditt kjøleskap og vær kreativ med de. Noen av mine favoritter er sitron, kokosnøttolje, ekstra jomfru olivenolje, hvitløk og ingefær.

♥ Spis ubehandlet, kortreist, økologisk og etter sesong. Begynn ihvertfall et sted:)

♥ Sørg for at vitamin- og mineral lagrene er i balanse.

♥ Fjern korn fra kostholdet, enten om det er gradvis eller helt med en gang.

♥ Kroppen trenger aktivitet og frisk luft hver dag, som gåturer, styrketrening, lek med barn osv. Godt å få fokuset bort fra mat. Pluss, aktivitet trigger hormoner som gjør deg mer optimistisk, lindrer smerter (om du har noen) og motiverer.

♥ Denne er viktig, hold blodsukkeret stabilt!

Listen ble kanskje litt lang synes du.. Rom ble ikke bygd på en dag, implementer det som først motiverte deg, og inkluder flere endringer etterhvert. Eller alle på en gang om du er klar for det.

Har du noen gode råd mot cravings?

 

IMG_5071

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *