Det eneste du trenger for å bygge relasjoner

Er du god på relasjoner? Og synes du det kan være litt kleint å møte nye mennesker? Synes du det er vanskelig å opprettholde gamle relasjoner? Faktisk er det bare en ting du trenger å vite for at all relasjonsbygging, nye som gamle skal bli en fin opplevelse, ikke bare for deg, men også for motparten. Og du, det er ikke vanskelig.

All menneskelig interaksjon handler om relasjoner. Det gjelder barn og foreldre, søsken, kolleger, klienter, kunder, svigermor, kjærester, venner, unge, gamle, naboer, mannen i kassa, ped ledere i barnehagen, lærere, elever, til og med den interaksjonen du har med deg handler om relasjoner.

Vil du ha en god relasjon? Vil du skape gode øyeblikk og en god connection? Hold deg fast, før du leser forbi det mens du tenker på noe annet: Det eneste du trenger er å lytte. Lytte i nuet. Vær nysgjerrig på hva den andre forteller. Du trenger ikke å tenke på hva du skal si etterpå, hvis du lytter, virkelig lytter, vil den aller beste responsen faktisk skje uten at du trenger å planlegge noe som helst. Det spontane svaret etter lytting og tilstedeværelse i den andres historie er faktisk mye bedre enn du noen gang kan kunne planlegge.

Ødelagte relasjoner repareres også ved å lyttte. Å lytte med hensikten å forstå den andre. Hvorfor ellers skal du forresten lytte, om det er ikke for å høre og forstå den andre. Konflikter og problemer oppstår når vi ikke lytter til hverandre og i tillegg tar motpartens ord personlig.

Sannheten er at hva som blir sagt forteller kun noe om fortellerens opplevelse og tolkning, og ikke ‘sannheten’. Det er derfor vi stadig er uenig, for det finnes ingen én sannhet. Uenigheter er altså uunngåelige, men det betyr jo ikke at vi kan være enige om å være uenig. Noen ganger kan vi bli litt besatt i å være enig, ellers oppstår det konflikter og negative følelser i oss. Men det er aldri hva den andre parten sier som skaper disse følelsene, det skapes fra deg, derfor gir det like mye mening i å slå seg til ro med at vi er uenige, om stort og smått.

Det som skjer når vi lytter til andre samtidig som vi lytter til våre egne tanker er at vi faktisk ikke er tilstede i historien som kommer fra den andre. Vi klarer bare å holde oppmerksomheten mot en ting av gangen, i motsetning av hva vi ofte tror. For eksempel mange baller i luften på en gang, det gjør oss ufokuserte og lite produktive, men det har du kanskje merket. Og du har sikkert opplevd møter eller mennesker som virkelig lytter, og kjent på hva det gjør med deg som historieforteller. Det er magisk.

Lek deg med å være mer tilstede i den andres ord og se hva som skjer, uansett hvem det er du prater med, jeg garanterer en helt annen og større opplevelse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *