Vonde ledd – slik forebygger du og lindrer smertene 

Stivhet i kroppen og smerter i ledd forverres for mange når kulden setter inn. Det er mulig å lindre og forebygge med kosthold og livsstil.

Det er ulike årsaker til leddsmerter. Noen vanlige er:

  • slitasje på leddene
  • oppsamling av slaggstoffer (kan også få immunforsvaret ut av kontroll)
  • urinsyre
  • rygg- og nakkeproblemer
  • svekket beinbygning

 

Det finnes heldigvis noen grep som kan tas for å lindre smertene og dempe symtomer.Kosthold og livsstil har betydning ved betennelse og smerter i kroppen. Og nOg det må være permanente endringer, ellers vil effekten selvfølgelig utebli.

Hvem er disse kosthold- livsstilstipsene for? Tipsene under hjelper mot allerede oppståtte betennelser og smerter. Men har du gener som indikerer betennelse og smerter i kroppen er det like greit å begynne nå slik at du kan bremse en eventuell utvikling. Faktisk har de fleste veldig godt av tipsene under for mest vitalitet og livsglede. Det er ikke alltid så lett å se når en er frisk og rask, men helsen skal holde lengst mulig, og det du gjør i dag er med på å forme fremtiden.

Omega 3 fettsyrer. Disse finner du både i dyreriket og i planteriket. Gode animalske kilder er fet fisk som makrell, sardin og laks, fiskeoljer. Vegaske kilder er chia frø, knuste linfrø og valnøtter. Fordelen med de animalske kildene er at de omdannes lettere til de fettsyrene kroppen trenger enn de veganske.

Gelatin styrker og reparerer bindevev i hele kroppen. Det er rikt på kollagen, som styrker brusken som beskytter leddene. Gelatin er rik på aminosyrer som stimulerer oppbygging av musker.

Ingefær er veldig kjent for sine smertedempende egenskaper. Det er stoffet gingerol som gjør dette. Ingefær bidrar i tillegg til god fordøyelse.

Gurkemeie har betennelsesdempende og smertelindrende egenskaper. Den er full av antioksidanten curcumin som bidrar til å bekjempe enhver infeksjon i kroppen. I tillegg reparerer den ødelagt hudvev og fjerner giftstoffer.

Kanel har også gode egenskaper som hjelper mot betennelse og smerter. Kanel er sterkt, gravide og ammende bør ikke spise så mye av dette. Også barn bør begrense inntaket. Kanel er også supert for en god og effektiv fordøyelse.

Sitron har også virkestoffer som hjelper betennelse og smerte. Spesielt skallet inneholder mye virkestoffer.

God tarmhelse er en viktig faktor for resten av kroppen. Du kan lese mer om hva som gir god tarmhelse her:

Fersk næringsrik mat som rent kjøtt, mye og variert med grønnsaker og krydder gir næring som kroppen trenger. Bruk grønnsaker med sterke farger. Og sørg for å få i deg grønne grønnsaker. Å sørge for å fylle opp lagrene med mikronæring er viktig for generelt god helse.

Drikk nok vann, gjerne lunket eller varmt vann. Dette hjelper kroppen å skylle giftstoffer vi får i oss via mat, kosmetikk og alt som er inkludert i miljøet rundt oss.

Te og spesielt grønn te inneholder kraftige antioksidanter som beskytter kroppen. De hemmer aktiviteter av spesielle enzymer og reparer skader på arvestoffet. Antioksidanter i grønn te øker blodtilstrømningen til vevene, og dette er viktig for å fjerne avfallsstoffer og for heling av inflammatorisk vev.

 Nok og god søvn er viktig for kroppens helse. Når vi sover restituerer kroppen seg. Og sover du mellom kl 22 og 06, gir du kroppen de beste forutsetninger for at disse prosessene.

Stress er veldig destruktivt for kroppen. Stress setter viktige funksjoner ut av spill og kan lage mye krøll. Det er mentalt slitsomt og lite hyggelig, kroppslig kan det gi en hel haug med ulike symtomer, ubehag og forverrer ulike tilstander.

Aktivitet som yoga og T’ai chi er bra for mennesker med revmatiske sykdommer. Svømming og riding er andre treningsformer der muskler og ledd brukes uten maksimal belastning. Unngå hardt belastende aktivitet og aktiviteter med bråe bevegelser.

Hva bør du unngå? I tillegg til hva du kan gjøre for å forebygge, dempe symtomer og lindre smerter, er det noe du også bør unngå.

Høyt inntak av omega 6 fettsyrer. For mye omega 6 er betennelsesfremmende, altså at det genererer betennelse i kroppen. Med et tradisjonell vestlig kosthold med mye ferdigmat (i alt fra middager til snop) og vegetabilske oljer vil du få i for mye omega 6. Også dyr fóres med for mye omega 6, som igjen påvirker fettsyresammensetningen i kjøttet. Soya

Prosessert mat og drikke har mye omega 6, tilsetningstoffer og kjemikalier av den usunne varianten.

Redusere inntak av giftstoffer til kroppen. Vi omgir oss av vanvittig mye kjemikalier i alt fra tepper, hus, mat, kosmetikk, rengjøringsprodukter, forurensning osv. Det finnes mange måter å redusere dette på slik at rensesystemet vi har i kroppen ikke blir belastet mer enn nødvendig og får anledning til å jobbe for en best mulig helse. Når kroppen overbelastes på en eller annen måte, er det andre funksjoner som må vike. Kroppen har et system for håndtering av gift og avfallsstoffer. Dagens livsstil bombarderer kroppen med giftstoffer, og kroppen har nok aldri vært designet for denne mengden.

Vurder muligheten for matintoleranse. Mange med revmatiske sykdommer har problemer med å fordøye proteiner fra melk og gluten, sammen eller hver for seg. En skånsom måte å finne ut av dette er å eliminere melk eller korn fra kosten i 6 uker. Melk og korn er ikke så unike som mange tror, og du risikerer ikke helsa med å ta ut noe av dette fra kosten så lenge du får næringen fra andre kilder. Faktisk vil jeg heller si det motsatte, at du risikerer helsa ved å gå rundt med en ubehandlet intoleranse som får ødelegge tarmene over lang tid. Å gjennomgå en endring i kosten handler mest om tankene våre, mulighetene ligger der og er mange.

Hvis du røyker har du nok et argument for å slutte. Røyk øker det oksidative stresset og er veldig belastende for kroppen. I tillegg firedobler det sjansen for å utvikle leddgikt.

Det er altså mye som kan gjøres for kroppen slik at den fungerer bedre. Synes du det blir mye, start i det små og legg på nye vaner etterhvert som du blir komfortabel. Et annet tips er selvfølgelig å ta kontakt med noen som kan hjelpe deg over kneika og hjelpe deg med det praktiske og støtte deg i gjennomføringen. Er du nysgjerrig kan du ta kontakt for en uforpliktende samtale. Send en epost til helene.sundby@yahoo.com.

Kilder:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *