6. LUKE – DEILIG JULEMARSIPAN – FAVORITTOPPSKRIFTEN

Denne oppskriften er knallgod og har myyye mindre sukker enn den du kjøper i butikken eller mange andre oppskrifter du finner, om du vil lage fin egen. Den er myk, litt seig og så digg!

Jeg sjekket oppskriften på matprat, hvor det er 250 g sukker i ca 560 g deig. Denne har 106 g sukker i 800 g deig. En kjøpemarsipan har ca 60% sukker. Du kan enkelt lage en sunnere marsipan med noen smarte grep.

Jeg er ikke sponset av funksjonell mat og fibersirup, men det er helt seriøst det beste jeg har testet som kan erstatte det vanlige sukkeret vi kjenner til. Denne gangen har jeg brukt den gjennomsiktige varianten. Den gir søtning, bidrar til å holde deigen sammen og inneholder masse fiber. Jeg kjøpte på www.tights.no sist – men de fåes på helsekost og mange andre nettbutikker.

Mindre sukker betyr mer av annet godt, og her er det mye mandler. Mandler har godt med gode fettsyrer, protein, fiber, magnesium, kalsium og kalium. Og bidrar til å holde blodsukkeret stabilt, lengre metthet og redusere søtsug. Fantastisk liten sak.

Mandelessens er tingen om du vil ha skikkelig marsipansmak. I denne oppskriften har jeg brukt essens og synes det fremhever og gir mer smak. Men det kan fint droppes.

JULEMARSIPAN (ca 800 g totalt)

  • 500 g mandler
  • 100 g melis – evt sukrin melis
  • 100 g fibersirup klar
  • 2 eggehviter
  • Et par dråper mandelessens hvis du vil ha kraftigere mandelsmak

Mål opp mandler, kok opp vann som du slår over mandlene. De skal dekkes av vannet og ligge der noen få minutter. Sil av vannet og hell over kaldt vann. Ta av skallet.

La de tørke på kjøkkenbenken natten over eller 1 time på 50 grader.

Kjør mandlene i en kjøkkenmaskin eller kvern til finkornet mel. Bland inn melis.

Ha i eggehviter, fibersirup og mandelessens, og rør godt. Masser det godt sammen.

Nå er det klart for å trille kuler, pølser eller andre former du vil ha.

 

Sjokoladetrekk og pynt av marsipan

Ekstra godt med et sjokoladelag, det gjør også at marsipanen holder seg fuktig og seig. Jeg bruker 86% sjokolade – den har lite sukker og er mindre klissete å holde.

Du kan også rulle marsipanen i hakka nøtter, eller enda bedre salte eller karamelliserte nøtter. Sjekk oppskriftene http://www.helenesundby.no/karamelliserte-mandler-med-kanel-og-chili/ og http://www.helenesundby.no/saltet-ristet-mandler/ Annet som egner seg er tørket skall av sitrus (bruk økologisk, særlig om du bruker skallet), tørket blomster, eller annet du har for hånden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *