Kaffegrut, eggeskall, næring til jord og snegler i hagen

Flere som har brunsnegler i hagen? Ja, de er glupske, men jeg har funnet et par triks som gjør tilværelsen vår lettere når det kommer til disse brune slimålene. Det som er kult, er at det du kanskje slenger i søpla ikke er ferdig med å tjene deg og kloden. Mindre søppel er mindre skade, og særlig om du ikke sorterer matavfall eller komposterer. Og ekstra fint er det at både kaffegrut og eggeskall har en ekstra bonus om vi bruker den i hagen, den gir nemlig næring til jorda, særlig viktig i matjord.

Det første er kaffegrut..

Et gammel kjerringråd, men med vitenskapelig tyngde. Jeg har pleid å strø godt med kaffegrut rundt hele hagen, som et lite gjerde, og særlig rundt der jeg ikke vil at sneglene skal holde på. Skal du plante grønnsaker, kan du strø et raust lag over. Snegler er visstnok ikke så glade å snegle seg over større partikler som setter seg fast i slimet har jeg hørt, og så holder de seg unna pga av koffeinet har studier vist. Enda bedre er det å bruke malt kaffe som ikke er brukt, den inneholder mer koffein som sneglene ikke tåler.

Det er ikke bare snegler som ikke liker kaffegrut, bor du i områder med mye katter, er sjansen for at de holder seg unna større om du har kaffegrut strategisk plassert i hagen.

Bonusen er at jorda får næring. Kaffegrut inneholder særlig to primærnæringsstoffer for jorda, fosfor og nitrogen. Vinn vinn, altså!

Så var det eggeskall..

Knuste eggeskall er visstnok heller ikke noe særlig å krype over. Derfor er ikke sneglene så ivrig på å gå over der det er strødd eggeskall utover. Eggeskall er ypperlig å blande sammen med fuglematen, for fugler kan hjelpe deg for å holde sneglebestanden nede.

I tillegg er eggeskallet full av kalsium, sekundærnæring for jorda, som er rene festmaten for jorda. Skyll godt, knus og strø utover. Du kan også lage pulver av eggeskallet ved å koke de, tørke de og deretter kjøre de i en kjøkkenmaskin. Så er det bare å blande inn, sammen med kaffegrut og på den måten tilføre viktig næring til jorda. Særlig fint om du har blomster og grønnsaker du gjerne vil skal bli noe særlig av.

Eggeskall har mange bruksområder, så de må ikke i dynga altså. Du kan plante i de, og senere plante ut med skallet på, bare pass på at du kakker et hull i bunn for røttene. Kanskje litt sent nå, men perfekt bruk på vinterhalvåret. Hvis du lager pulver av eggeskallet kan du bruke det som peeling sammen med litt god baseolje som olivenolje(fin til tørr hud) eller mandelolje(fin til normal hud). Det kan du forresten også gjøre med tørket kaffegrut.

Andre tips

Planter med sterk duft, som lavendel og rosmarin, er fint, brunsneglen er ikke så glad i de. Sørg for å gjøre det innbydende for fugler, pinnsvin, frosker, biller, larver og tusenbein, da har du noen som spiser sneglene. Førstnevnte er kanskje det enkleste å lokke til seg med fuglemat. Kråker spiser også når sneglene har fått litt størrelse, så de må du ikke jage bort som mange gjør. Og har du tigersnegler i hagen, la de være, for de spiser også brunsnegler.

Kilder:

https://www.nrk.no/ostfold/kaffegruten-kverker-sneglene-1.11726435

https://digitalcommons.unl.edu/cgi/viewcontent.cgi?referer=&httpsredir=1&article=1465&context=icwdm_usdanwrc

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *