Rykende ferske surdeigsrundstykker med frø – perfekt til helgefrokosten

Måltider er viktig, det er ihvertfall jeg oppvokst med. Man spiser sammen og rundt bordet går skravla. Det er også noe jeg setter veldig pris på nå, et lite tiltak som gir så utrolig mye mer tilbake. Sammen kjenner vi på å ha noen rundt oss, inkludering, noen å prate med, vi kan reflektere, være enige eller uenige – uansett er vi er sammen.

Nå har jeg laget masse surdeigsbrød, grunnen er enkel, det er rett og slett mye bedre for oss. For de som blir kjent med tarmens funksjon, eller går på en smell i form av en sykdom eller allergi/intoleranse, vet at vi ikke skal ta tarmen for gitt. Men slik er det vel kanskje på mange måter, at det vi ikke vet om tenker vi svært lite over. MEN det er flere grunner til å ta vare på tarmen, som du tar vare på alt annet som er viktig for deg. For fordøyelsen og tarmen kan korn være problematisk om den ikke behandles på riktig måte. Mishandling av tarm over tid resulterer ofte i dårlig immunforsvar, allergi/intoleranse, sykdom og/eller ubehag.

Det som skjer når man baker på den tradisjonelle måten, som mangfoldige generasjoner før oss har gjort, er at kornets forsvarsmekanisme, futinsyre, brytes ned slik at fordøyelsen av kornet kan skje og vi har en mulighet til å ta opp næringen, vitaminer og mineraler, fra kornet. Enkelte mener at surdeigsbaking også øker næringsinnholdet, og særlig b vitaminet folat. Folat er den naturlige varianten av folsyre, som vi hører så mye om og som særlig fruktbare kvinner og gravide bør innta. Tenk alle de brødene som produseres i rakettfart for å komme til butikken i store mengder kan være så populære og så lite gevinst for oss. Tenk så dyrt det brødet egentlig er, når vi ikke får de byggeklossene vi burde få. I tillegg er det slik at proteinet i kornet kan være vanskelig å fordøye. Når vi fermenterer starter nedbrytingen av proteinet slik at det er lettere for fordøyelsen å ta over.

Det som også er interessant i tillegg til at surdeig gjør det lettere med opptak av næring og lettere for kroppen å fordøye, er at surdeigsbrød gir mindre blodsukkerstigning enn brød bakt på ferskgjær eller tørrgjær. Et av de store problemene i dagens kosthold er det ustabile og høye blodsukkeret. Blodsukker ute av kontroll eller for høyt er ikke et sunnhetsteng og skal tas på alvor. Dersom du har diabetes, bør du også begrense surdeigsspising, men skal du først spise brød, velg surdeig, og velg en med mye frø og nøtter. Frø og nøtter hjelper til et mer stabil blodsukker. Og da må jeg også nevne at for å nyttegjøre seg av frø og nøtters næring, er surdeigsprosessen veldig positivt.

Jern, som mange mangler, gjøres lettere tilgjengelig gjennom surdeigsbaking. Surdeigsbrød er enkelt å lage, krever lite tid og ingen elting for et vellykket resultat, og har lenger holdbarhet.

For å prate litt om det praktiske rundt surdeigsbaking, deigkonsistensen er annerledes enn du kjenner fra nymotens brødbaking, ihvertfall mine oppskrifter. I min verden prioriterer jeg ikke tid til bretting av deigen, som forøvrig gir et fantastisk resultat. Derfor lager jeg eltefrie varianter som røres sammen med en sleiv, hvilket betyr at de er klissete i konsistens. Etter at deigen har fått stått litt blir den mer kompakt, så det gjør ingenting at den er bittelitt løs også.

Surdeigsrundstykker med frø

Oppskriften gir 10 store rundstykker eller 15 små.

  • 100 g sammalt spelt
  • 200 g siktet spelt
  • 200 g havre
  • 60 g solsikkefrø
  • 40 g gresskarkjerner
  • 40 g sesamfrø
  • 1 ts salt
  • 440 g kaldt vann
  • 2 ss surdeigskultur

Bland alt det tørre. Rør surdeigen ut i vannet, og bland med det tørre. Deigen skal være myk og klissete.

Sett til heving i ca 8-12 timer.

Sett ovnen på 250ºC med en bakeplate i. Legg et bakepapir klart på et bord eller stor fjøl.

Bruk en skje dyppet i vann til å ta passe porsjoner av deigen. Ikke gjør så mye annet enn å forsiktig ta en skje med deig og legge de på bakepapiret. Nå venter du til ovnen er klar. Du kan evt pensle med vann og strø over sesamfrø eller andre frø.

Ta den varme bakeplaten ut ovnen er klar, dra forsiktig papiret med rundstykker over på platen. OBS – varm plate!!

Stekes i ca 15 minutter, eller til gyldne. De er ferdigstekt når det kommer en hul lyd ved at du banker på undersiden av rundstykket.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *